Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tribuna

Palma verda i sostenible, el millor antídot contra el canvi climàtic

Els efectes i els impactes del canvi climàtic a Palma s´han fet evidents durant els darrers 30 anys. Precisament, és des de l´Administració local que s´ha d´actuar de manera responsable i de forma directa, ja que coneixem Palma les ciutadanes i els ciutadans que hi conviuen. Mitigar i adaptar la ciutat als efectes d´aquest trasbals mediambiental és un dels principals reptes que el nou Model de Ciutat ha d´afrontar.

L´estat de sequera que estam patint és una clara conseqüència del canvi climàtic. En els darrers anys, les pluges s´han reduït fins a un 15 % amb tendència a augmentar fins al 26 %. Molt preocupant. Alguns haureu sentit a parlar de l´illa de calor a Palma. Som un punt atraient de calor per excel·lència ja sigui per la falta de vegetació, pel nivell elevat d´urbanització, la impermeabilització del sòl, l´ús generalitzat del cotxe i en resum, la mala planificació urbanística de Palma durant els darrers anys. Aquests són els principals motius de l´acumulació de calor en els barris més densos.

Per reconduir aquesta mobilitat obligada estam repensant la ciutat per garantir llocs de treball de proximitat a les nostres llars. És a dir, crear més llocs de treball a prop de casa per anar a peu o amb bicicleta, guanyant una millor qualitat de vida. D´aquesta manera la majoria d´oficines quedarien concentrades a l´interior de via cintura, deixant els magatzems i fàbriques a les zones industrials de l´exterior. L´espai del Nou Llevant ha de ser el primer referent d´aquesta nova premissa convertint-lo amb un epicentre d´indústria creativa i noves tecnologies amb la rehabilitació de l´edifici de Gesa com a pol d´atracció de la nova economia. El canvi de zonificació escolar també és urgent amb la clara intenció d´arrelar l´escola al barri amb corredors escolars segurs a peu i amb bicicleta.

Amb això ja tindríem la feina i l´escola a l´abast. Ara ens faltarien espais per passar les nostres estones de lleure. Una de les apostes en aquest sentit és l´emergent falca verda a la zona del velòdrom del Tirador i de l´antic canòdrom. Hem iniciat el camí de reconversió d´aquest espai en un bosc urbà sense ciment per gaudir, estar-hi, descansar, caminar i córrer, recuperant els valors naturals i paisatgístics de les vores dels torrents. És així com s´està estudiant la manera de recuperar la permeabilitat de la llera dels torrents i dels espais d´infiltració d´aigua als aqüífers, millorant la seva recàrrega i reduint de forma natural els efectes de l´illa de calor de Ciutat.

És així com ens podem començar a imaginar una Palma més resilient front a les èpoques de sequera i d´increment de temperatures, capaç de reduir de forma substancial les emissions d´efecte hivernacle i, a més a més, millorant la qualitat de vida dels seus ciutadans evitant l´ús indiscriminat del cotxe en el dia a dia i dotant a la ciutat d´espais de lleure de proximitat.

(*) Tinent de Batle de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne

Compartir el artículo

stats