Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuéntenos su viaje

Zarautz, Guipúscoa

Tota la bellesa del Mar Cantàbric es pot veure.

Per cinquè any consecutiu he anat a fer un tram del Camí de Sant Jaume amb els meus companys Joan i Sebastià. Després d´acabar l´anomenat Camí Francès enguany n´hem començat un de nou, el Camí del Nord, conegut també com a Ruta de la Costa, atès que bona part del seu recorregut (Irun-Arzúa) transcorre vorera del Cantàbric. Enguany hem arribat fins a Gernika, i la veritat és que si el que hem fet és només una mostra del que ens queda per fer crec que gaudirem d´allò més: boscos d´allò més atapeït, arbres de tota mena, aigua corrent tothora per les entranyes d´uns ecosistemes fascinants. Uns itineraris que combinen turons i vessants força empinats amb l´agrest suavitat d´una costa única, on s´ubiquen localitats tan emblemàtiques com Pasaia, Donostia, Zarautz, Zumaia o Deba, entre d´altres.

Es tracta d´un traçat dur, amb continus tobogans que posen a prova les cames i que gairebé no donen treva al pelegrí o caminant que s´aventura per aquells solitaris paratges. Però si hagués de triar un tram que sintetitzàs el que va ser el nostre periple d´enguany, aquest seria sens dubte el passeig que separa les localitats de Zarautz i Getaria. Són escassament quatre quilòmetres vorera de mar, però és difícil concentrar tantes bones sensacions com les que aporta aquest relaxant i bellíssim recorregut, a penes transitat per ningú en la primera hora en què el vàrem cobrir, quan el sol encara era tebi i tot es presenta sota una aparença de netedat inusitada, amb uns contorns precisos i definits. Pocs espectacles són comparables a aquesta immensitat a l´abast, completament blava i gratuïta, on l´esperit s´asserena i els pensaments flueixen d´una manera natural i et reconcilien definitivament amb l´entorn.

Vaig observar la mar, en aquella hora calma i especialment quieta, sacsada únicament per aquest fenomen que a les nostres contrades coneixem com a mar vella i que es caracteritza per aquesta mena de remuc a penes perceptible, talment els alens blaus d´una respiració fonda i un tant mandrosa. I amb les onades arribaren els sentiments, un rere l´altre, ordenadament. A dir ver poques vegades en la meva vida he experimentat una sensació de pau tan intensa, que irremeiablement portava el record de les persones -presents i absents- estimades com si fossin una sola cosa: una marea d´amor que va inundar els meus ulls de cop i volta, sense cercar-ho, conscient de l´excepcionalitat del moment que estava vivint. Així com ens acostàvem a Getaria vaig observar alguns esculls que sobresortien de la superfície de l´aigua. Però no hi feia res; aquelles sàvies onades els sortejaven i passaven entre ells sense violentar-los, conscients que la seva destinació final era besar la vorera per tornar de bell nou a la mar gran, on tornarien a generar altra vegada emocions i sentiments a balquena, sense exigir res a canvi.

Mai com en aquest passeig la mar m´havia semblat un ésser tan viu i autònom, amb ànima i voluntat pròpies. Tant de bo -vaig pensar- tot fos tan senzill i harmoniós com allò que estava gaudint: la societat, la política, l´economia, les relacions personals€ Vaig observar en Joan i en Sebastià, que anaven algunes passes per davant meu. Vaig agrair la seva companyia, conscient que tot allò seria molt diferent sense ells. Un moment donat es giraren i s´adonaren de la meva momentània torbació, que respectaren amb un somriure que vaig endevinar solidari i proper. Vaig continuar contemplant la mar absort en aquelles belles cabòries, que vaig decidir plasmar per escrit tan aviat com tornàs a Mallorca, per bé que som conscient de les limitacions del meu relat davant la inassolible grandesa del que vaig tenir ocasió d´experimentar.

Llavors em venguéren al cap aquells coneguts versos de Mikel Laboa que us transcric en homenatge a la serena bellesa del País Basc, al Camí del Nord, a l´excel·lent sopar que ens oferí la nostra amiga Arantza al seu pis de Sant Sebastià, al plàcid record d´en Joan Sastre, trescador i amic que recentment ens va deixar. És un senzill poema que parla de llibertat, de la grandesa de l´inabastable, dels sentiments que no saben de llengües ni fronteres i que l´únic que volen és campar lliures i sense traves, com la suau remor de les onades que m´arribava aquella matinada prop de Zarautz, a dues passes de l´infinit, com aquell que diu:

Hegoak ebaki banizkio nerea izango zen ez zuen aldegingo. Bainan, honela ez zen gehiago txoria izango; eta nik txoria nuen maite.

Si li hagués tallat les ales hauria estat meu, no se m´hauria escapat. Però així, hauria deixat d´ésser ocell. I jo€Jo el que estimava era l´ocell.

Compartir el artículo

stats