Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuéntenos su viaje

Delícies sardes

Disfrutant de les platges de la Sardenya. M. A. Lladó

Hi ha viatges que per les seves característiques esdevenen força entranyables. Un d´ells és el que a final de juliol d´enguany férem 35 membres d´una mateixa família per anar a noces, com deim en bon mallorquí. Val a dir que es tractava d´unes noces prou especials, ja que els nuvis eren n´Enric Gonyalons i na Rosella Urru, els cooperants que, juntament amb n´Ainoha Fernández, varen ser alliberats després d´un llarg segrest ara fa tres anys, mentre prestaven els seus serveis als campaments de Tindouf, al Sàhara occidental.

Foren unes noces de pinyol vermell, no tant per l´àpat o els aspectes cerimonials inherents a aquests tipus d´esdeveniments com per l´atmosfera d´alegria i enorme satisfacció que va regnar en tot moment. N´Enric i na Rosella estaven feliços i radiants; no debades l´acte d´unir-se en matrimoni era d´alguna manera la cloenda feliç a un episodi terriblement dur que suportaren amb serenitat i estoïcisme, i que afortunadament tingué el desenllaç que tots anhelàvem. Una de les imatges que retindrem per sempre més és la d´una dona de Cuglieri, el poble de na Rosella, llançant amb força un plat a terra davant el nuvi a la sortida de casa, com si amb la trencadissa volgués espantar tots els mals auguris del seu ésser, tant els passats com els venidors.

D´altra banda Sardenya mereix bé una visita, tant pel seu ben conservat litoral com pel seu rústec interior, accessible únicament a través de carreteres comarcals que s´adapten a l´orografia d´un paisatge que ens resulta familiar i llunyà alhora, com aquella Mallorca d´abans del boom turístic que molts recordam encara amb certa nostàlgia. Dedicàrem un dia a l´Alguer, ciutat mediterrània amarada de catalanitat i dels bastione de la qual emana aquesta inconfusible aliança tan nostra de la pedra i el mar; anàrem així mateix fins a Capocaccia, més al nord, on gaudírem d´unes de les vistes més espectaculars de la costa oest de Sardenya. Tenint com tenim un magnífic arqueòleg a la família, en Pau Sureda, no ens estiguérem de visitar alguns dels nuraghi més espectaculars de l´illa, com el de Palmavera o el Nuraghi Losa, colossals testimonis d´una època pretèrita que ens fascina i ens omple alhora d´interrogants, com succeeix amb els nostres talaiots, amb els quals guarden notables paral·lelismes.

Un altre dels indrets que visitàrem fou la península de Sinis, amb les seves magnífiques platges d´arena de quars. Ens banyàrem a Is Arutas, en una aigua fresquíssima i transparent, per a extasiar-nos després davant les runes de l´antiga ciutat fenícia de Tharros, construïda ran de la mar. Gaudírem també de l´hospitalitat i la gastronomia sardes; la seva és una cuina senzilla que recorda els nostres plats, d´un sabor intens i amarat d´autenticitat casolana. Cal destacar-ne el formatge pecorino i els seus vins i aiguardents, especialment el mirto, un licor elaborat a base de murtra.

Un dels menjars que més em va cridar l´atenció va ser l´arrel de fonoll, que els sards consumeixen crua i a talls, com si fos una amanida. Es tracta d´un bulb carnós que recorda una ceba, només que d´un gust dolcenc i lleugerament anisat, una autèntica delícia per al paladar. Tal vegada aquesta menja sigui una bona metàfora del que fou el nostre viatge a Sardenya: una eixida íntima i joiosament familiar, on el sentiment i l´alegria s´expandiren de la mateixa manera que ho fan les coses senzilles, que no necessiten d´additaments ni extravagàncies. Emocions a balquena i espontaneïtat en estat pur: un còctel gairebé infal·lible a l´hora de viatjar i submergir-se en l´oceà de l´experiència.

Compartir el artículo

stats