Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Pel mes de maig de fires n´hi ha un bon raig

Imatge de una fira pagesa a Mallorca Pep Córcoles

Sant Josep Obrer, Festa del Treball (1)

Avui l´Església commemora la condició de treballador de sant Josep, pare de Jesús. Aquesta festivitat fou instituïda l´any 1955 pel papa Pius XII per tal de donar un caràcter religiós a la celebració sindicalista del Primer de Maig, Festa del Treball. Aquesta festa cívica celebrada a les ciutats i nuclis industrials amb manifestacions i actes reivindicatius organitzats per sindicats i associacions de treballadors. En l´actualitat ha esdevingut per a la majoria de ciutadans una festa més del calendari laboral. Es creia que tal dia com avui Noè va començar a fer la seva gran arca, per això els mestres d´aixa tenien per bon averany començar a construir les embarcacions avui, primer de maig. L´arca bíblica era tan gran que mentre Noè la feia per un cap se li corcava l´altre i mai no la veia acabada. Per això, Déu li revelà que per evitar que se li corcàs la fusta l´havia de tallar en lluna vella, els que perden la fulla, i en lluna nova els que no la perden.

Comença el mes de maig

Fita excepcional dins el calendari festiu, relativa a l´adveniment d´un nou cicle vegetal. Aquest mes és ple de manifestacions on es festeja el desvetllament de la naturalesa i se celebra tot un seguit de rituals encaminats a assegurar la reproducció i el creixement de la vegetació, dels ramats i de l´home. Al camp és el moment de les primeres collites i d´aclarir els pàmpols i els arbres fruiters perquè els fruits siguin més plens. Durant aquest mes s´esquilava els animals i se´ls deixava frescos per passar l´estiu. En aquest mes abunden les festes on es rendeix culte a la natura i a les seves forces; se suposava que una divinitat romania dins l´arbre i d´aquí la cerimònia de tallar-lo, dur-lo a la població i plantar-lo en un punt significatiu. Llavors, al seu voltant, es fan ballades i diferents actes col·lectius, com una ofrena a la naturalesa que acaba de despertar-se. Hem dit que començava un cicle vegetal nou: les fires servien per preparar-se i adquirir els ormejos necessaris per dur a terme la sega i la recol·lecció de les llavors. Podreu visitar la Fira de Sineu, el primer diumenge de maig, la dels Creuers, a Costitx, o la de ses Salines..

L´arbre de maig

Es plantava al mig de la plaça, triat ben alt i dret, tallat i duit del bosc en processó, i al capdamunt un ram verd, flors o altres guarniments, i menjars. Aquest costum es va estendre per les festes majors i al seu entorn es feien balls, berenades i jocs. La cristianització d´aquesta litúrgia pagana pren diverses estratègies: traspassar la festa a Pasqua Florida, relacionant la resurrecció de la natura a la de Jesucrist; o convertir l´arbre maig en l´arbre de la Creu (festa de la creu de Maig, dia 3). Es commemora la trobada de la veracreu per santa Helena, mare de l´emperador Constantí), cristianització de les festes de culte a la natura i a les seves forces; el traspàs a la Pasqua Florida, relacionant la resurrecció de la natura a la de Jesucrist; relacionar l´arbre amb un sant o santa i el seu martiri; plantar-lo per Corpus, amb un altar a la vora, on s´adorava la custòdia; coronar-lo amb una creu ; o convertir l´arbre maig en l´arbre de la creu; totes aquestes celebracions reflecteixen la importància que tenia la natura per a la gent, i conformava la seva vida al voltant d´aquesta natura. Per això es creia que la divinitat romania estatjada en un arbre, el qual era tallat i conduït a la població seguint un cert ritual, era plantat en un punt significatiu del poble. Al seu voltant es feien ballades i diferents actes col·lectius; generalment al vespre el cremaven com a culminació de la cerimònia.

L´aigua de maig

És miraclera, com la rosada de sant Joan, i saludable. Fa tornar guapes les persones que se n´amaren, per això les al·lotes es xopaven la cabellera, cregudes que la pluja de maig tenia virtuts. Per això hi ha tants refranys que hi fan referència: "Maig arribat, un jardí a cada prat"; "Pel maig, la terra es fa embarassada"; i és que ara és la darrera embranzida per entrar a l´estiu, ha de ploure amb mesura; en el procés cristianitzador d´aquest ritus pagà, les seves virtuts deriven a l´aigua beneita per la Santa Creu (3 de maig). Quant als casaments, hi ha opinions ambivalents: "Si et cases el mes de maig, ben segur que la dona manarà més que tu"; "Casament de maig, curta durada"; "De bodes de maig, fruit no en vendrà"; El maig comença amb una Creu (dia 3) i que s´hi casa en té dues"; "Quan el maig ve, ni rosari ni muller"; "Totes les lletges es cases pel maig". I encara també: "El roser de maig fa olor tot l´any"; "Sembra julivert pel maig i en tendràs tot l´any".

Recomanacions

Dimarts (2) és el Dia Mundial de l´asma. Dimecres (3) és el Dia de la Llibertat de Premsa.

Avui és la Fira de la Flor, de Costitx; i la Fira del Vi i Formatge de ses Salines.

Si voleu tenir un oli aromàtic de gust delicat, macerau oli d´oliva verge amb unes fulles d´alfàbrega i unes quantes maduixes boscanes; és exquisit per amanir qualsevol plat de verdura.

És temps de sembrar espinacs, així podrem tenir una bona collita al setembre; s´ha de fer la sembra en lluna vella.

"Qui amenaça el món no són les males persones sinó aquells que permeten la maldat" (Albert Eisntein)..

Compartir el artículo

stats