Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Si vols trobar la Quaresma curta, manlleva doblers per tornar per Pasqua

Demà és santa Perpètua (7). Filla d'una noble família, va ser empresonada a Cartago duran la persecució de l'emperador Sever. Els seus atributs són: amb santa Felicitat i un toro alat; a l'arena del circ assenyalant el cel; una escala aguantada per un nigul. Ni davant dels precs desesperats del seu pare, ni dels plors del seu fillet acabat de néixer no va renegar de la fe cristiana. El seu martiri va tenir lloc a l'arena de l'amfiteatre, envestida per un bou i devorada per les feres. La feren entrar nua damunt l'arena, però uns soldats li llançaren unes robes amples perquè es pogués tapar.

Sant Joan de Déu (8). Era portuguès. Va viure al s. XVI. Va abandonar la seva fortuna i la carrera militar per dedicar-se a fer caritat. El varen prendre per boig i fou reclòs a Granada. Quan va sortir, impressionat per tot el que havia vist, va fundar un hospital i l'orde dels Germans Hospitalers, avui de Sant Joan de Déu. Varen adoptar la Regla de sant Agustí: pobresa, castedat i obediència, a més d'un quart vot d'assistència als malalts. El papa Sixt V concedí el 1586 l'elevació de la comunitat a orde religiós de tipus mendicant. Els Germans de Sant Joan de Déu es varen difondre pels estats catòlics d'Europa, Amèrica, Àfrica i Austràlia. L'hospital de Sant Joan de Déu de Palma (situat al passeig Cala Gamba de Palma) fou fundat l'any 1955 com hospital infantil; ara s'ha obert a l'atenció geriàtrica, cirurgia ortopèdica i traumatològica, rehabilitació, etc.

Entra la lluna nova (9). I la primavera que ja s'acosta -20 de març-; assenyala el desvetllament de la naturalesa després de la hivernada; per això molts de pobles, conseqüents amb aquesta idea de renaixement, feien començar l'any per la primavera. A França i a Anglaterra això va persistir fins als segles XVII i XVIII respectivament. La importància que fins llavors tenia el món rural, estretament lligat a la naturalesa, justificava fer coincidir el canvi d'any amb el final de l'hivern i el seu inici amb el reviscolament dels vegetals i el retorn de la vida. És temps de tondre les ovelles -"Pel març ton les ovelles, tant les joves com les velles"- i alliberar-les de la llana que els ha crescut al llarg de l'hivern, com també se solia esquilar el bestiar gros destinat al transport, com ases, mules i cavalls.

Sant Pacià (9). En una cerimònia pagana s'havia d'oferir en sacrifici una verge. La sort -en aquest cas la mala sort- va fer que sortís escollida una jove que l'endemà s'havia de casar amb el fill del cònsol romà. El cònsol, en veure la desesperació del seu fill, va oferir pagar a pes d'or la donzella que substituís la núvia i donar un bou a cadascun dels presents a la cerimònia perquè s'avinguessin al canvi. Aquesta proposta va dividir els assistents, uns perquè volien el bou i altres perquè ho trobaven un sacrilegi, i començaren a barallar-se. Enmig de l'avalot va aparèixer un vell que va dir que allò era una barbaritat, que no s'havia de matar ningú. Els assistents encara s'enrabiaren més i quan l'anaven a atacar va sentir-se un gran tro i va destruir el temple. Aquest sant era sant Pacià, el qual, després de batejar la jove parella i fer-los cristians, els va casar. Sobre les ruïnes del temple pagà es va aixecar una església cristiana on fou enterrat el sant.

El miracle del pa i dels peixos. Avui, sant Pacià, segons la tradició, Jesús va fer el miracle del pa i dels peixos. El miracle va consistir a donar de menjar a més de cinc mil persones que l'escoltaven, amb cinc pans i dos peixos i, segons conta sant Lluc, després de quedar tots ben plens, encara es varen recollir dotze cistelles de rosegons. Per això, la gent de mar creu que avui els peixos multipliquen a raó de deu mil per cada un, i la pesca esdevé molt més abundant. També es creia que el pa creixia sensiblement i que amb la farina que es necessitava per fer un panet es podia fer un pa gros.

Recomanacions. Avui, a l'espai de Diàleg de Ca s'Artiller (Muro) taller intensiu de glosa menorquina.

Avui és sant Oleguer, advocat dels pescadors de canya. Dimarts (8) és el Dia Internacional de la Dona.

Divendres (11) és el dia Europeu de Víctimes del Terrorisme.

Dissabte (12) és sant Maximilià, patró dels Objectors. Dissabte (12), a les 12 h. presentarem els llibres "Vi i cultura Popular" i "Glosadors de picat a Mallorca" a sa Fàbrica (Inca), amb un tast de vins. I el vespre, el concert dels Martí Sáez -pare i fill- a s'Agrícola de Manacor (a les 20 h), "De la terra i de la gent".

Compartir el artículo

stats