Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

El febrer, mes mentider

Sant Blai, advocat contra el mal de coll.

Comença el febrer

És any de traspàs, any civil que té un dia més que els anys comuns, és a dir, té 366 dies. El dia de més s'afegeix al final del mes que era el darrer en el calendari romà: el febrer. Aquest dia s'anomenà Bisextus calenda martii, ja que s'afegí darrera del sextus calendas martii, d'aquí el seu nom. En cada període de 400 anys n'hi ha 303 de comuns i 97 de traspàs: són de traspàs els anys en què les dues darreres xifres de l'ordinal que correspon a l'any formen un múltiple de 4, excepte si aquestes xifres són 00. Com el mes de gener aquest mes no existia en l'antic calendari romà, que començava el març. El calendari romà antic constava de deu mesos i com que no corresponia amb el recorregut del sol, varen haver d'allargar-lo amb dos mesos nous, Janus i Februa. En un principi febrer tenia 29 dies, però el senat romà, en consagrar un mes a l'emperador August (l'agost) es temé que tenia 30 dies i el seu antecessor, Julius, en tenia 31. Per no menysprear-lo, li varen treure un dia al darrer mes de l'any, el febrer, i el deixaren amb 28. El nom de febrer deriva del llatí Februa, o festes de la purificació dels vius i de l'expiació dels difunts que es celebraven a Roma per aquest temps. També existeix una etimologia popular que fa derivar el nom de bixest del fet que el nombre de dies que té (366) acaba en dos sisos. Era considerat un any malèvol, precisament perquè era extraordinari.

La Candelera

Quaranta dies després de Nadal l'Església commemora la Presentació de Maria al Temple, o Purificació. A l'ofici d'avui es reparteixen candeles que representen la llum i la claredat de Jesús i són fetes amb cera verge, per tal de simbolitzar la puresa de Maria. Hi havia llocs on al final de l'ofici s'organitzaven processons amb les candeles enceses. Aquesta processó de llums sembla que és la pervivència d'un ritu precristià relacionat amb el guiatge de les ànimes i que se celebrava a Roma per aquestes dates. Els animals que dormen durant l'hivernada surten del seu enfony i observen el temps que fa: si el dia riu es tornen a amagar, perquè el mal temps seguirà; si el dia és fosc, el mal temps s'haurà acabat definitivament ("Si la Candelera riu, l'hivern és viu; si plora, l'hivern és fora").

Fins avui no es consideren acabades les festes del cicle de Nadal, que varen començar amb la Puríssima, el 8 de desembre. La llegenda diu que la Mare de Déu va oferir dos colomins per a la cerimònia de la Purificació. D'aquí ve que el dia d'avui la gent acostumàs a menjar colomins com a prova de devoció. Era considerada una ofensa greu si avui algun caçador matava tórtores o coloms. Les candeles beneïdes avui allunyaven les tempestes i calabruixades; espantaven les bruixes i retornaven la salut als malalts i al bestiar.

Ja som a mig hivern. La Candelera és al bell mig de l'hivern; dels noranta dies que té l'estació, avui ja n'han transcorreguts quaranta-quatre. Per això es considera que a partir d'avui s'avança cap a la primavera i comencen els actes dirigits a l'exaltació de la fertilitat i al desvetllament de la natura; d'aquí la cristianització d'aquest despertar el dia de sant Valentí (14).

Comença el febrer, el mes de les "purificacions", el més curt i terrible de l'any, i per això els romans trobaven que amb 28 dies ja n'hi havia prou. En llatí es deia februarius; les februa, en les quals s'aplacaven els morts amb sacrificis i ofrenes. Els dies de calor que ha fet el mes de gener ha contradit el costum que el mes de gener era el més fred de l'any, i també per les poques pluges. Moltes llavors no han pogut arrelar i s'han perdut.

Sant Blai

"Mu mare em dugué a sant Blai/ perquè aprengués a xerrar,/ i ara m'hi vol tornar/ perquè diu que no call mai!" Advocat contra el mal de coll i de gargamella. Era costum dur a beneir caramels, però també fruites, i fins i tot menjar per al bestiar, per tal que no prenguessin cap mal, o també per curar el brom de l'aviram. Per la seua invocació amb el mal de gola, l'invocaven els cantaires, i tota classe de gent que per raó del seu ofici, hagués de cridar o xerrar molt.

Es creia que les arengades i les figues seques afavorien la veu i, per això, també les duien a beneir. També el tenien per advocat del blat, per tal de poder tenir el pa assegurat; i protector dels alls, i era creença que els alls sembrats el dia d'avui eren els millors i els més coents -creença compartida amb dia 25 de gener-. Així mateix, també era invocat contra la pobresa i la fam.

Recomanacions

Avui se celebra la festa del "Quarteró", a la possessió de Biniforani Nou. Si voleu saber per què es fa aquesta festa i la seva història, fullejau el llibre "Es Quarteró", de Jordi Cloquell.

Compartir el artículo

stats