Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Miquel Àngel Lladó Ribas

Elles també escriuen

Quan encara no s'han apagat del tot els ecos per la polèmica concessió del premi Nobel de Literatura al cantautor nord-americà Bob Dylan, el passat 17 d'octubre i organitzat per la Biblioteca Nacional d'Espanya (BNE), la Federació Espanyola de Dones Directives (FEDEPE) i l'Associació Clàssiques i Modernes per la Igualtat de Gènere, es va celebrar arreu de l'Estat el "Dia de les escriptores". Es varen seleccionar textos de trenta escriptores en castellà, català, basc i gallec, que varen ser llegits a l'auditori de la BNE. Per a això es va convidar un grup de dones i homes, amb una representació especial d'escriptores en actiu, que llegiren fragments d'obres de Teresa de Jesús, Sor Juana Inés de la Cruz, Carmen Martín Gaite i Ana María Matute, entre d'altres. La pròpia Biblioteca Nacional d'Espanya, a través del Consejo de Cooperación Bibliotecaria, un òrgan que aglutina la major part del sistema bibliotecari espanyol, va convidar les biblioteques públiques de l'Estat a sumar-se a la celebració.

Un servidor va ser convidat precisament a l'acte que es va celebrar a la Biblioteca Pública de Palma, la Biblioteca de Can Salas, on, reunides a la seva hemeroteca, un nombrós grup de persones, dones en la seva majoria, llegiren en veu alta textos en català i castellà d'escriptores com ara Mercè Rodoreda, la pròpia Teresa de Jesús, Antònia Vicens, Martín Gaite i Maria Antònia Oliver, entre d'altres. La iniciativa constituí tot un èxit d'acollida i participació, sobretot si es té en compte que es tractava de la primera edició d'aquesta celebració, que tendrà caràcter anual i s'organitzarà el dilluns següent a la festivitat de Santa Teresa de Jesús.

El "Dia de les escriptores", cal ressenyar-ho, té voluntat d'expandir-se. A Barcelona l'organització va ser a càrrec de l'Observatori Cultural de Gènere en col·laboració amb la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), mentre que l'acte central va tenir lloc a la Biblioteca de Catalunya. Altres ciutats que se sumaren a la iniciativa varen ser València, Girona, Tarragona o Lleida. Precisament la directora de l'Observatori Cultural de Gènere, Maria Àngels Cabré, és l'autora d'un al meu parer brillant assaig titulat Leer y escribir en femenino, a través del qual pretén demostrar que la literatura no ha escapat a la misogínia dominant, o, utilitzant paraules de la pròpia Maria Àngels, al patriarcat en tant que una forma de cultura hostil per a les dones. I tot això ho fa aportant dades, demostrant que la invisibilitat de les dones en la literatura és una realitat objectiva i mesurable, tant des del punt de vista qualitatiu com quantitatiu. Un altre aspecte sorprenent, al qual dedica un capítol del seu llibre, és el de les dones que escrigueren sota algun tipus de màscara, normalment un pseudònim o una segona identitat. La llista és llarga: Anna Ajmátova, Marguerite Yourcenar, Marguerite Duras, Patricia Highsmith, les germanes Brontë..., sense oblidar alguns casos en què el pseudònim adoptà carta de naturalesa fins a fer oblidar gairebé el nom original, com en els casos de George Sand i Víctor Català.

És evident que alguna cosa no acaba de funcionar del tot bé, quan es fa necessari dedicar un dia a l'any a recordar que les dones també escriuen. Per ventura el problema, tal com afirma Cabré, s'hagi de cercar en el fet que les dones portin segles escrivint des dels marges, expulsades del nucli dur de la creació. Això fa que, encara ara, el cànon dominant en matèria de literatura sigui bàsicament occidental, blanc i masculí.

En tot cas benvinguda sigui la iniciativa de la Biblioteca Nacional d'Espanya d'instaurar una data dedicada a les literates de tot el món; crec que tots ens hi hauríem de sumar de bon grat, ni que sigui per contribuir a la visibilitat de moltes escriptores que han romàs massa temps en l'ostracisme o l'anonimat, sense que això tengui res a veure amb la qualitat de la seva obra literària. Una passa més, doncs, en la lluita per la igualtat de drets entre homes i dones, en positiu i amb l'alta cultura com a fita i estendard.

Compartir el artículo

stats