Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Nessum Dorma

El monòlit

Una font d'informació presumptament fiable m'ha dit que, d'aquí a pocs dies, el ministre de l'Interior en funcions, el senyor Jorge Fernández Díaz, vindrà a Mallorca decidit a condecorar el monòlit de Sa Feixina, un monument, bé ho sap tothom, que el bàndol franquista féu construir amb la intenció de rememorar les víctimes del vaixell de guerra "Baleares" torpedinat per l'Armada republicana el mes de març de 1938 i que és a punt de la demolició. Potser, l'autoritat municipal espera emprendre les tasques d'arrasament, que el ministre hagi fet la seva feina. Tot depèn de l'agenda. S'hi ajuntaran aquells que demanen que s'aturi el projecte, hi haurà música i corones de flors. Llavors el senyor Fernández Díaz s'acostarà al monòlit i li penjarà una medalla. Qui ho hauria dit?

El ministre ja hi té avés a condecorar estàtues i pedres sagrades, a penjar medalles d'or i creus de ferro a allò que mai hauries pensat, perquè la seva capacitat de sorprendre'ns és tan gran com un dolmen. Ben mirat, el monòlit és una espècie de dolmen. Sabem que va condecorar amb la medalla del mèrit policial la figura de Nostra Senyora Maria Santíssima de l'Amor i que l'Audiència Nacional avalà finalment la condecoració. I el passat mes de setembre condecorà la Santíssima Verge dels Dolors de la ciutat d'Archidona, a Màlaga, amb la Creu de Plata de la Guàrdia Civil, tot i que aquesta creu es dóna sobretot a aquells que han col·laborat activament amb la benemèrita i a aquells altres que per la seva trajectòria exemplar en són mereixedors.

Aquells que no veuen amb bons ulls que el ministre condecori les Verges diuen que ni la dels Dolors, ni la de l'Amor, ni la del Pilar, ni cap altra, no tenen personalitat jurídica. Què vol dir personalitat jurídica? Té personalitat jurídica el monòlit de sa Feixina? Diuen que es tracta d'una capacitat que la llei atorga a determinades entitats per a poder tenir un patrimoni propi i, per tant, ser subjectes de drets i d'obligacions. No m'atrevesc a dir que el nostre dolmen pugui tenir un patrimoni propi. Però, qui sap, potser qualcú hi ha qui el fa hereu i li deixa en testament una fortuna. Llavors, si de cas succeïa, el monòlit podria fer-se càrrec de l'herència? No ho sé. No entenc gaire d'herències.

El ministre, en preguntar-li els periodistes a veure com se sentia després de condecorar amb la medalla del mèrit policial Nostra Senyora Maria Santíssima de l'Amor, va declarar davant els micròfons que la política li brinda una magnífica oportunitat per fer apostolat. I no sé quina idea té aquest home de l'apostolat ni què vol dir per a ell la paraula. Ara quasi ningú en parla, de fer apostolat, però quan era un al·lot jove se'n parlava molt i es vinculava a la propaganda o a la predicació d'una causa o d'una doctrina. Diria que es tractava d'un treball missioner.

He de dir que preferesc més que el senyor Fernández Díaz se serveixi de la política per fer apostolat i pengi medalles a les imatges de les Verges que no se serveixi de la política, com han fet uns altres, per arrambar diners del calaix públic cap a la seva butxaca. Mentre condecora estàtues, no té el pensament posat en altres labors indignes.

Ara, em diuen que vindrà a penjar una condecoració al monòlit de sa Feixina. Benvingut sigui, si ha d'esser per bé. Li demanaria, ja que serà aquí i tindrà les medalles a mà, que condecori el bou de Son Munar. Us en recordau? El trobareu quasi arran del camí que mena d'Algaida a Montuïri. Sobre aquest bou hi han pintat col·lectius diversos, cadascú els seus colors i els seus missatges. Vull dir que molts hi han exercit el seu dret democràtic. Bé que mereix el bou, quasi tant com la Santíssima Verge dels Dolors, una medalla.

Compartir el artículo

stats