Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

En femení

Viatges des d´una perspectiva femenina del crim

Dones victorianes.

Qualsevol excusa és bona per fer un viatge, i aquesta recopilació de relats policíacs ho pot ben be ser. Viatjam per omplir part del temps de vacances, per conèixer altres indrets i cultures, visitar monuments i meravelles del món, per compartir històries amb amics... Viatjar sempre és un plaer. Per acompanyar els nostres viatges, sovint posam dins l´equipatge un llibre. Però, un llibre també pot servir-nos de guia per elaborar el nostre itinerari, i viure el que ens relata o comparar l´entorn que veim amb allò que va ser en la història narrada. Detectives Victorianas, las pioneras de la novela policíaca (ed. Siruela), en podria ser una recomanació. És un llibre de detectius en femení, un grapat d´històries de dones pioneres en el seu temps. Històries de crims -en la ment d´alguns escriptors- successos i assassinats dignes de la millor intuïció, sagacitat i raonament dels grans Holmes, Miss Marple o Jessica Fletcher.

El llibre ens porta a l´època victoriana. L´inici de la societat industrial i del poder britànic es troben representats en les seves pàgines. Però hi són de manera especial retrats quotidians de l´època: una burgesia acomodada, el romanticisme, els papers femenins en el món laboral (criades, majordomes...), i un grapat de dones detectius poc freqüents en aquells anys i fins i tot avui en dia. No hi tenen cabuda, per suposat, els temes de la sexualitat o la ciència.

És destacable la recopilació realitzada per Michael Sims i l´explicació en el seu pròleg, on explica perquè el seu let motiv són els personatges femenins. Sims és periodista, editor i autor de diversos llibres de ficció, però també un excel·lent investigador de la literatura. Aquestes històries de detectius fictícies es desenvolupen en un món, el policial, on no hi tenien cabuda. Dones que surten dels seus amagatalls dins les llars, que abandonen les tasques domèstiques i la dedicació a la família per fer de policies i tenir un paper més social i obert. Són relats on els límits del gènere i el quefer diari s´esvaeixen. També desapareix el llenguatge "femení-emocional-sentimental" més propi de la premsa rosa, per construir una narració basada en el raonament, en la perspicàcia, la minuciositat, la precisió, i el rigor detectivescs. Els relats es converteixen en una explicació del detall d´una manera quasi obsessiva.

Cada relat ens duu a visitar diversos indrets, molts d´ells a Londres. Intentem comparar el Camden Town que ens descriu el primer relat amb l´actual barri-mercat ple de botigues avantguardistes i alternatiu en que s´ha convertit i on va morir Amy Whithouse. Recorreguem el luxós centre de Londres, per Whitehall o Belgravia i veurem que quasi tot segueix igual: casals d´època, quasi palaus, on hi viu la classe social més aristocràtica. Passegem per Blomsbury (qui no ho associa a Virgina Woolf?), on transcorre el tercer relat, i també per altres llocs, on actualment hi trobam, per exemple, el London Eye. El quart relat ens condueix fins a Acton, un barri a la via que condueix a Oxford. Més endavant, al sisè, podreu visitar el Crystal Palace, Elm Tree Road, no molt lluny dels famosos estudis d´Abbey Road, o la Somerset House, un edifici històric just davant el Teatre Nacional. Altres històries ens passegen pels llocs més coneguts de Londres: Picadilly, Covent Garden o l´Albert Hall. Més endavant en els relats, anam a parar a Eddiscombe Road, en el districte de Parsons Green, on va tenir lloc un atemptat el setembre de 2017. O, tal vegada, podríem anar a Oxford Street un dels carrers més comercials del món. Però també n´hi ha que traspassen fronteres i ens conviden a visitar Colònia, a Alemanya, o fins i tot fer un creuer pel Rin. Les acaballes d´aquesta selecció de Sims, proposen fer un volt fins a Dover, el major port d´Anglaterra en el canal de la Mànega, i tal vegada escoltar alguna cançó del grup de rock amb el mateix nom.

Dos dels relats, ens traslladen fins a la ciutat dels gratacels, Nova York, i et fan anar per Broodway, la Cinquena Avinguda, els jardins privats de Gramercy Park, i si el temps i el cansament ho permeten, arribar fins a Boston.

Aquests crims i la seva resolució, a través de mètodes més o menys enginyosos, i en ocasions divertits, ens faran descobrir aquests i altres llocs no anomenats i ens permetran que "juguem" també nosaltres a ser detectius.

Compartir el artículo

stats