Anit, l´església de Santa Creu de Palma (20.30h), és l´espai que ha triat el grup Poema Harmònic (que dirigeix Joan Company) per cantar l´Officium Defunctorum de Tomás Luis de Victoria, un dels grans exponents de la música universal del segle XVII.

Per aquesta obra coral Victoria agafà com a base l´Ofici de Difunts i hi afegí tres parts més, una que fa d´introducció (Taedet animam meam) i dues després del Lux Aeterna que tanca la Missa (el motet Versa est in Luctum i Libera me Domine)

L´obra fou escrita el 1603 (i publicada el 1605) amb motiu dels funerals per l´emperadriu Maria d´Àustria, filla major de l´emperador Carles V i esposa de Maximilià II. Ara bé, no està clar que s´interpretàs el dia dels primers funerals, ja que aquests es realitzaren només unes setmanes després de la mort de la dama, sinó que possiblement s´estrenà uns mesos més tard, quan els Jesuites de Madrid oferiren unes funcions litúrgiques per l´ànima de la difunta. Tant Maria com el compositor havien mantingut una estreta relació amb la Companyia de Jesús, ella com a benefactora.

Música al servei del text, amb la música, però, pensant en l´esperança després de la mort. La Llum Eterna (Lux aeterna) prima sobre les Tenebres.

Poema Harmònic, que a poc a poc es va consolidant com a recuperador i divulgador de la música del Renaixement, tendrà en aquesta ocasió a Bartomeu Mut (orgue) i Pere Caselles (baixò) com a company d´aquest viatge musical.