El 15 de desembre de 1859, enguany fa 150 anys, naixia a la ciutat polonesa de Bialystok, Ludwik Lejzer Zamenhof, creador de l´anomenada ´llengua internacional´, que després fou coneguda amb el nom d´esperanto.

En ocasió d´aquest 150è aniversari, la Universitat de les Illes Balears organitza aquest curs, que pretén reflexionar sobre el problema de la comunicació internacional per a la qual, al llarg de la història, la humanitat s´ha dotat de llengües franques, grans llengües de cultura com el llatí o el grec i llengües artificials com l´ido, el volapuk o l´esperanto.

L´anàlisi dels problemes lingüístics que sorgeixen en les relacions internacionals i la proposta d´alternatives a la imposició de llengües nacionals, com ha succeït històricament, són els punt de partida del curs, que també oferirà un curset d´esperanto, la llengua artificial que ha tingut millor acollida i que té més seguidors arreu del món.

La trobada comptarà amb la participació d´especialistes com Gabriel Bibiloni, professor de la UIB i coordinador del curs, que oferirà el bloc temàtic dedicat a la diversitat lingüística d´Europa i del món o Lluís Yzaguirre i Maura, de la Universitat Pompeu Fabra, que dissertarà sobre la recerca d´una llengua neutra universal.

La part dedicada a l´esperanto comptarà amb l´aportació de Xavier Margais, de Majorka Esperantistaro i Kataluna Esperanto Asocio, que tractarà sobre la història del moviment esperantista internacional i de les Illes Balears.

Finalment, María José Álvarez Faedo, professora de la Universitat d´Oviedo, oferirà un curs d´introducció a aquesta llengua, mitjançant el qual els alumnes podran veure que l´esperanto té una estructura enormement senzilla i fàcil d´aprendre. Part d´aquest bloc consistirà en una immersió pràctica en esperanto per a persones sense coneixements.

Els problemes de la comunicació internacional durant la història i la recerca d´una interllengua universal, democràtica i respectuosa amb la diversitat lingüística i cultural, són els eixos centrals d´aquest curs d´estiu de la UIB.

Matrícula: fins dia 3 de juliol

Dates: 9, 10, 13, 14 i 15 de juliol

Horari: De 16 a 20 hores

Lloc: Edifici Sa Riera

Crèdits de lliure configuració: 2

Crèdits formació professorat: sol·licitats

Durada: 20 hores