Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari Popular | El desembre és un vell que fa arrugar la pell

Avui és Sant Nicolau, considerat el patró dels nins.

Avui és sant Nicolau 

Va salvar tres donzelles el pare de les quals duia a prostituir: els va tirar des d’una finestra una sabata plena de monedes d’or. Per això, en alguns llocs d’Europa es posaven les sabates a la finestra per trobar-hi l’endemà els regals que hi havia dipositat un suposat sant Nicolau. Un altre miracle va ser el de ressuscitar dos nins que un malvat carnisser havia matat, esquarterat i posat a salar dins una bóta. Aquest miracle és, potser, la raó per la qual sant Nicolau és tengut com el patró dels nins. Sembla, però que aquest sant és el paral·lelisme cristià d’un de tants personatges mítics europeus que cap a la darreria i el començament de l’any acostumaven a dur els dons de l’any nou com a signe d’abundància. Els obsequis van dirigits sobretot als nins, ja que són els que encarnen el començament d’una nova vida i la continuïtat de l’espècie.

La Puríssima Concepció de Maria (8) 

Avui l’Església celebra la puresa de la Mare de Déu, concebuda lliure del pecat original, sense cap màcula -immaculada-. La gent també anomena aquesta festivitat dia de la Immaculada. Abans de la declaració del dogma de la puresa de la Mare de Déu -s. XIV- aquesta diada ja havia estat d’una gran solemnitat. La Mare de Déu és figurada i representada a mig aire, entre el Cel i la Terra, duent una corona de dotze estrelles, damunt els corns de la Lluna i trepitjant la serp que causà el pecat original, com la dona que trobam descrita a l’Apocalipsi (12.1). Juntament amb sant Antoni de Pàdua, era tenguda com a patrona dels botiguers, i també dels forners, pastissers, fideuers i adroguers. Les puntaires també la tenien com a advocada i, per això guarnien l’altar amb tovalles de randa ben rica i vistosa. Avui era la primera gran festa del cicle nadalenc.

Virginitat 

Maria, la mare de Jesús, és la Verge per antonomàsia, el model exemplar de puresa virginal; concebuda immaculada, sense pecat, va fer ofrena a Déu de la seva virginitat i esdevingué Mare de Déu sense deixar de ser verge abans, durant ni després del part. Amb el cristianisme, la virginitat esdevé una virtut entesa com a ofrena a Déu, com un vot. La castedat -confosa sovint amb la virginitat- és un dels tres vots religiosos, al costat dels de pobresa i obediència; popularment, es considera les monges com a dones verges “casades amb Déu”. El color blanc és tengut com a símbol de virginitat; d’aquí el sentit de casar-se “de blanc”. Així també, la neu, blanca, intacta, immaculada, expressa la puresa i el candor femení. 

Ha entrat el minvant 

Es pot continuar exsecallant figueres, oliveres i garrofers. És temps d’eixermar, cavar soques i arreplegar llenya per fer foc a la xemeneia. Aquesta tardor ha estat bastant humida, però si fa qualque saó és molt bona per les pastures. Si vàreu collir olives per salar i les teníeu en remull amb aigua clara, la lluna vella de desembre és la millor per posar-les amb aigua-sal. Es poden preparar els planters, en un lloc arrecerat, de les hortalisses que trasplantarem el mes de març.

Els nostres refranys (XXVI) 

Antoni Llull ens regala un bon aplec de refranys de tot el món i ens deixa entreveure que el substrat del pensament de les persones que reflexionen sobre aquests temes és molt semblant. Un refrany de la tribu dels Navajos (EEUU) diu que “No es pot despertar un que fa l’adormit”, una forma d’expressar que “no hi ha pitjor sord que aquell que no hi vol sentir”; i un proverbi alemany adverteix que “quan l’ull no hi vol veure, no hi ha llum ni ulleres que hi valguin”. Un refrany alemany diu: “Bastant de mal fa qui no fa res de bo”, tot recordant que hi ha pecats d’omissió; no es pot adoptar una actitud passiva davant les injustícies o necessitats del proïsme, com no es pot denegar l’ajuda a un que es troba en un greu perill sense cometre delicte; la mateixa idea l’expressen a França per “qui no fa res, fa mal”. Un refrany escocès diu: “Allò pel que sempre queda temps per fer-ho, no arriba a fer-se mai”; la realització d’alguna cosa que no és molt necessària o per la qual no es té gaire interès, generalment es va ajornant i fins i tot arriba un dia que s’oblida o es deixa de banda.

Sabíeu que...? 

  • Dilluns (7) és el Dia de l’Aviació Civil Internacional.
  • Dimecres (9) és el Dia Mundial contra la corrupció.
  • Dijous (10) és el Dia dels Drets dels animals
  • Divendres (11) és el Dia Internacional de la Muntanya. 
  • No deixeu els alls en un lloc tancat; necessiten aire per guardar-se en bones condicions.
  • Les plantes són mestres de vida; tenir cura de les plantes ens ajuda a viure; les plantes ens donen aliments i aire fresc: vida i bellesa.
  • “No hi ha res més poderós que una idea a la qual li ha arribat el moment” (Chesterton).

Compartir el artículo

stats