Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Per Sant Joan Degollat cap arbre tocat!

Per Sant Joan Degollat cap arbre tocat!

Fusta per guardar

La corcadura de l'arbre és produïda per la descomposició de la seva saba. Així, podem afirmar que com més es despulli de la saba un arbre després de tallat, serà de més durada la seva fusta o llenyam. Convé tallar els arbres que han de servir per llenyam quan tenen poca saba: arbres de fulla caduca, com noguers, cirerers, albercoquers, etc. s'han de tallar en lluna vella de gener; i els de fulla perenne, com alzines, pins, etc. s'han de tallar en la lluna nova d'agost. Aquest és el millor remei perquè la fusta no es corqui i pugui durar molt de temps.

Sant Agustí (28)

Era originari de Tagaste, Numídia. La gran fe de la seva mare, santa Mònica (27), li va fer abandonar la vida llicenciosa que duia de jove. Home de gran intel·ligència, va convertir-se en un dels més grans pensadors i defensors de la fe cristiana. El seu nom significa "consagrat pels bons auguris".

És el protector dels impressors i dels teòlegs. En els països de llengua alemanya se'l considerava guaridor de les malalties dels ulls, per assonància amb Augen (ull), errònia arrel del nom d'Agustí. Era representat com a bisbe, i a partir del s. XV el seu atribut és un cor en flames, o traspassat per sagetes; també se'l representa amb un calze o amb un nin.

Sant Joan Baptista (29)

Sant Joan Baptista (29)

El seu origen hebreu, Yohanam, significa "el Senyor és misericordiós". Va predicar la penitència batejant amb aigua, com va fer amb Crist. És el protector dels hotelers, passatgers, sastres i curtidors. Els Evangelis diuen que Joan era fill de Zacaries i d'Isabel, cosina de Maria i que va néixer uns sis mesos abans que Jesús. Segons la tradició apòcrifa, Maria el va tenir en braços; de la seva infància els Evangelis no diuen res.

Fou precursor de Jesús, va viure com un asceta, predicà la conversió i batejà al riu Jordà. Va morir decapitat per ordre d'Herodes, que el va fer empresonar perquè li reprovà la conducta (Herodes vivia amb Herodies, l'esposa del seu germà). El rei, per orgull, cedí al desig de Salomé, filla d'Herodies, que durant el banquet va ballar tan bé que podia demanar el que volgués i, instigada per sa mare, demanà el cap de Joan en una safata de plata.

Sant Joan dels ulls de polls

Sant Joan dels ulls de polls

Sant Joan Degollat. En commemoració que li varen tallar el cap, es creu que els vegetals que són tallats avui no tornen a brotar. És el pitjor dia per a podar o exsecallar arbres o arbusts. En canvi és el millor dia per arrabassar herbes dolentes. Avui la gent es guardava molt d'anar al barber o a la perruqueria i, en canvi, aprofitava per anar al callista i treure's els ulls de poll i les durícies; per això també es coneix aquesta diada com sant Joan dels ulls de poll. És festa a Sant Joan i Estellencs.

Sant Ramon Nonat (31)

Sant Ramon Nonat (31)

"No-nat", és a dir, "no nascut", nascut excepcionalment, extret del ventre de la mare ja morta fent-li la cesària (així va ser tret Juli Cèsar, també). Per aquest motiu -de tota la humanitat, només tres persones no varen néixer: Adam, Eva i ell- sant Ramon fou diferent de l'altra gent, en gràcies i virtuts (també a Macbeth de Shakespeare serà Macduff, no nat de mare, el qual donarà mort al tirà). Tot i ser noble, Ramon no volgué ser cavaller, sinó frare mercenari, i va anar a predicar la fe cristiana als moros. Després fou cardenal. Gran miracler, advocat dels parts i patró de les llevadores i protector de la pesta.

A l'hora de la mort no li arribava el viàtic, i va baixar Nostre Senyor del cel a combregar-lo. Ja mort, diverses poblacions es disputaven les seves despulles; així que varen carregar el seu taüt damunt una mula cega i la varen deixar al seu albir; on caigués morta allà l'enterrarien. Va caure a Bergós, però es va tornar a aixecar; després a Torà i finalment a Portell (Segarra), on havia nascut, i li fou bastit un santuari, concorregut per romeries i entorn del qual les cavalleries, la clerecia i els fidels donen tres tombs: el ritu del cercle màgic, solar, una pràctica de protecció destinada a assolir la salut i el favor de l'astre. Tanmateix, tot i la devoció popular tan estesa, no sembla que tal sant hagi existit mai, sinó que ha estat suposat a partir del text confós de la cançó popular que diu: "Sant Ramon Nonat -de fet és 'n'ha nat', ja que es refereix a sant Ramon de Penyafort, i no a cap Nonat-, fill de Vilafranca..."

Recomanacions

Recomanacions

Avui és sant Josep de Calassanç: fan festa els mestres. Dimarts (27) és santa Mònica, patrona de les dones casades. Dijous (29) és el Dia Internacional contra els Assajos Nuclears. Divendres (30) és el Dia Internacional dels desapareguts. Dissabte (31) és el Dia Internacional de la Solidaritat. Comencen les festes del Rei En Jaume a Santa Ponça.

Compartir el artículo

stats