Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Escultura de Sant Julià, patró de Campos.t. obrador

Costumari popular

Pel gener mana la lluna i pel juliol, el sol

La lluna de gener. Gener és temps de pronòstics; tothom està atent a observar com es mostra l'any, com si hagués de fer un avanç dels fets que vendran. La pluja de gener és un bé de Déu: 'Aigua de gener, omple bótes i graner'. Som en ple hivern -encara que no ho sembli!-; els dies són curts i les nits llargues i fredes. Hi ha la creença que la lluna de gener té una influència favorable sobre la natura i els conreu, i sobre la salut de les persones. És bo tallar la fusta per fer carbó i per obrar en les 'minves' de gener (lluna vella), junyir els animals el dia setè de la lluna nova de gener, sembrar les cebes en la lluna creixent i casar-se en la lluna plena. La saó de gener és la més bona per als arbres; és temps de fangar, plantar i podar la vinya. Temps de cria del bestiar de llana, temps de vent, de fredorades i tronades. Comença la posta de l'aviram i es posen les primeres llocades. Sembla que la mar minvi o es buidi, els pescadors creuen que és per influència de la Lluna: 'Pel gener el mar se'n va i pel febrer la mar se'n ve'. El gener és un mes dormidor; la natura està adormida i el sementer també. Però, així i tot, hi plana el pressentiment esperançat que la natura es desvetlla; l'ametller anuncia el bon temps.

Entra la lluna plena (12). Durant el mes de gener es poden sembrar alls tardans, guixes, llenties, ciurons i espinacs, i es trasplanten lletugues, bledes, etc. Convé repassar els planters d'hortalissa que vàrem fer el mes de desembre: tomatigueres, pebrers, etc. Si els teniu tapats amb plàstic convé anar-los destapant els dies que faci sol; i tirar cendra al voltant del planter perquè no hi vagin els caragolins. Aquest mes també és bo per trasplantar rosers de tota casta; no hem de tenir por d'escurçar els tanys fins a deixar-los tres o quatre ulls, ni de llevar tanys de sobres. Si comprau plançons recordau a llevar-los tanys, ja que en solen dur massa. Els rosers agraeixen un bon clot i un bon conreu i els fems lluny de les arrels noves que naixeran. Ja sabeu que els cactus i suculentes no necessiten aigua, perquè la majoria dormen: com més fred fa, menys aigua volen.

El camí de Sant Jaume. Com que les nits de gener tenen fama de ser les més clares i estelades, la constel·lació de la Via Làctia guiava els pelegrins cap a Sant Jaume de Compostel·la, a Galícia. Una altra variant de la creença diu que la Via Làctia és el camí que segueixen les ànimes que van a visitar el sepulcre del sant abans d'entrar al cel, i que cada estrella que forma la constel·lació és una animeta que va de viatge cap a Compostel·la. Aquesta creença enllaça amb una altra molt antiga que situava el país de les ànimes més enllà d'on la terra s'acabava; a l'antiguitat, Galícia havia estat un 'finisterrae', és a dir, un punt on la terra s'acabava; no és estrany, idò, que les ànimes anassin cap allà, per tal d'arribar al seu lloc d'origen.

Demà és sant Julià. Patró de Campos; es canten els goigs del sant i l'himne de la parròquia, i els fidels en besen la relíquia. L'església de Sant Julià, d'estil neoclàssic, va edificar-se entre els anys 1858 i 1873. Es conserva el campanar del segle XVI i algunes capelles més antigues del segle XVIII. Els sants Julià i Basilissa (s. IV) van ser una parella d'esposos, morts com a màrtirs a Antioquia durant el regnat de Dioclecià. No hi ha dades històriques provades de l'existència de la parella. Forçat a casar-se per la seva família, Julià, que havia fet vot de castedat, va posar-se d'acord amb la seva esposa Basilissa, que també volia consagrar-se a Déu, i varen preservar la virginitat durant tota la seva vida. A més, Basilissa va fundar un convent per a dones, del qual va ésser-ne superiora i Julià va reunir un grup de monjos i va fundar un monestir. Tots dos van convertir la seva casa en un hospital on van arribar a atendre milers de persones. Això ha fet que també s'hagi confós Julià amb el llegendari Julià l'Hospitalari.

Sant Hilari (13). Sant Hilari de Poitiers -va néixer i morir en aquesta ciutat-; l'any 350, encara casat, fou elegit bisbe de Poitiers, i més tard doctor de l'Església. Va lluitar contra els arrians i l'emperador Constantí el va desterrar a Orient. Va escriure obres plenes de saviesa en defensa de la fe catòlica i comentaris de la Sagrada Escriptura, i per això ha estat considerat escriptor i teòleg. És representat com a bisbe, amb un llibre, un drac o serps als peus i un tetraedre, símbol de la Trinitat. És invocat contra les serps. Tal dia com avui Jesús fou batejat per Joan en el riu Jordà.

Recomanacions. Les glosades -entrenament per a la gran setmana!-de divendres (13), a Costitx, Lloret i al bar Mallorquí de Manacor, on se sabrà el guanyador del concurs de gloses santantonieres.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.