Ens ha entrat el desembre. Juntament amb el gener, és considerat el mes més fred. És el darrer mes de l´any i se celebra la festa més important: el Nadal. El camp està en repòs; es deia que la terra dormia i no es despertarà fins al febrer, per aquest motiu no s´hi fa feina. Temps d´estar devora la xemeneia, de torrar porquim i beure un tassó de vi.

La Mare de Déu de Loreto (10). És la patrona de Lloret. Aquesta advocació mariana es va originar al s. XIII: ens conta que la Santa Casa on va néixer la Verge Maria, on va rebre l´Anunciació de l´Encarnació i on va viure Jesús i Sant Josep, fou traslladada l´any 1291 des de Natzaret a Tarseto (Croàcia) per tal de protegir-la dels perills perquè Palestina havia estat envaïda. La llegenda diu que els àngels dugueren la Casa creuant la mar Mediterrània i el mar Adriàtic fins a Dalmàcia. Tres anys més tard (1294) la Casa fou novament traslladada a Itàlia, en un bosc de llorers; d´aquí el nom de Loreto (del llatí Lauretum, lloc on hi ha llorers). El santuari de la Verge de Loreto és del s. XIV (Ancona) i al seu interior es troba la Santa Casa amb la imatge de fusta de Nostra Senyora de Loreto, encara que un incendi l´any 1921 la va destruir i se n´hi posà una de semblant. Per tot això és la patrona d´Aviació.

Santa Llúcia (13). Fou una jove màrtir cristiana venerada com a santa per les esglésies catòlica i ortodoxa. És una de les set dones -a part de la Mare de Déu, que es commemora pel nom a la missa canònica. Segons el primer calendari julià, aquesta és la nit més llarga de l´any, ja que coincidia amb el solstici d´hivern. És la patrona dels cecs i dels mals de vista ("Que santa Llúcia et conservi la vista!") i de tots aquells oficis que requerien bona vista: modistes, cosidores, rellotgers, estudiants... La llegenda diu que no va voler abandonar la seva fe i adorar els déus pagans. Fou sotmesa a diverses tortures, incloent-hi l´extracció dels ulls (tot i que segons la llegenda va continuar veient-hi) fins que finalment fou decapitada. Les "pedres de santa Llúcia", o "els ulls", o les "pedres de la virtut", tenen forma plana, una cara rugosa i l´altra llisa, i recorda un ull màgic; si es posa damunt la pipella de l´ull n´alleugereix el mal; a Menorca les pedres de la virtut s´han de regalar i la persona que les rep, si les du damunt, tendrà bona sort.

Els nevaters. A mitjans d´aquest mes solia començar l´arreplega de la neu. Treballaven a les nombroses cases de neu situades a les muntanyes pròximes de la Serra, i especialment del puig de Massanella, on durant un parell de setmanes recollien i omplien els pous amb la neu que, en arribar l´estiu, serviria per fer gelat a Ciutat i als pobles, però que també era emprada amb finalitats terapèutiques. Les condicions climàtiques a la Serra de Tramuntana, amb altituds superiors als mil metres, feren possible l´explotació de la neu al llarg dels segles. Sembla, que la cota mínima on, en temps passats, es donaven les condicions perquè la neu caiguda arribàs a quallar amb certa freqüència era la dels sis-cents metres. "Ja venim de nevetjar/ d´allà dalt de les muntanyes/ i fa més de tres setmanes/ que no hem pogut festejar.

Recomanacions. .La glosada al cafè Arrels de Campos, entre na Servereta, en Xurí i els glosadors novells, divendres (14).

.El llibre "Les cuineres de Binissalem", de Miquel À. Barrios, una excel·lent proposta culinària amb el toc i la picada de la saviesa popular. Enhorabona!.