Avui es Sant Magí

Diu la tradició que un dia va decidir abandonar la vida mundana i retirar-se a una cova de les muntanyes. La filla del governador va posar-se malalta i no hi havia ningú que sabés curar-la; i un dia, per unes veus estranyes que li sortien de dins el cos, es temeren que hi duia el dimoni. Sant Magí, només amb el senyal de la creu, el va fer fora; però el governador el va fer tancar dins la presó. El sant va escapar-se´n tot i estar encadenat i les portes amb pany i clau, i se´n tornà a la cova. Enrabiat, el governador el va fer anar a cercar. Els botxins es reien d´ell i li digueren per què no feia sortir aigua d´una roca; el sant va pegar tres copets amb el bastó que duia i, miraculosament, varen sortir tres fonts, que encara ragen i l´aigua de les quals curen molts de mals.

Sant Bernat de Claravall (20)

I avui acaba la canícula que va encendre la santa (20 de juliol). Fou un monjo i reformador francès (1090-1153) principal difusor de l´orde monàstic cistercenc. Ha estat proclamat Doctor de l´Església. Es va convertir en una personalitat respectada i influent que decidia conflictes polítics, defensava els drets de l´església contra el poder dels prínceps i aconsellava papes i reis. Diu la llegenda que sant Bernat va fer penitència al bosc i que el seu únic refugi eren els arbusts. Per això se´l té per patró dels arbres petits i arbusts en general, especialment del boix, el que més li agradava. També és el patró de les abelles, les quals sembla que l´obeïen dòcilment com un ramat. Antigament la millor mel era qualificada de "mel de sant Bernat", en honor del sant i de l´orde del Císter, grans criadors d´abelles. Pensau a visitar Sant Bernat de Palma i a olorar un brotet d´alfabeguera.

Sant Bartomeu (24)

És festa a Capdepera, Consell, Montuïri €surten els Cossiers, i en Banyeta Verda!-, ses Salines, Sóller i Valldemossa. Fou un dels Dotze Apòstols de Jesús, i és venerat com a sant a tota la cristiandat. Segons el Nou Testament, va veure Jesús ressuscitat al Llac Tiberíades i fou testimoni de la seva ascensió al cel. Va predicar a l´Índia i Armènia, juntament amb Judes Tadeu; per això són els patrons de l´Església Apostòlica Armènia. El seu final va ser un dels més cruels dels apòstols, ja que fou escorxat viu i finalment decapitat. Per això és el patró dels oficis relacionats amb el treball de la pell, com els blanquers, assaonadors i adobadors. Tanmateix el llegendari conta moltes anècdotes sobre aquest fet, com aquella que diu que el sant anava amb la seva pell penjada a l´esquena i no el deixaven entrar en una ciutat; ell es va tornar a posar la pell i deixà ben estorats aquells vigilants.

La taronja

Ja hem explicat aquí els avantatges de la taronja, però també en té d´altres que poder ser útils dins la cuina. Si a l´hora de cuinar una carn al forn posau una taronja sencera €sense pelar- dins la safata de la carn, tot el greix vos quedarà dins la taronja; no repercuteix en absolut en el gust de la carn. També ho podeu provar amb un tros de carn que vulgueu bullir: posau dins el perol una taronja sencera i veureu com tot el greix hi quedarà acumulat i no en veureu gens en el perol. Aquest és un bon recurs per aquelles persones que no els agrada o no poden menjar carns greixoses.

Recomanacions

-Demà (20), a la plaça de ses Salines, combat de picat entre els glosadors Xurí, Servereta i Garvinyet. I divendres (24) a Valldemossa, combat entre Màgic Cloquell, Servereta i Macià.