Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El Camino: impressions i reptes (I)

Tot i els anys que fa que hi vaig, el Camí de Sant Jaume sempre em sorprèn. Cada vegada que hi torn descobresc coses noves, aspectes que o bé m’havien passat desapercebuts o bé ara em mir d’una manera diferent, com si el pas dels anys m’ajudàs a veure les coses amb una major objectivitat. Enguany hi he tornat per tretzena vegada consecutiva i he cobert el tram Astorga – Santiago (260 quilòmetres, aproximadament), un dels més bells i emblemàtics del denominat Camí Francès. No hi anava tot sol, per això: m’hi acompanyaven la meva parella i un parell d’amigues i amics des Pont d’Inca: en Jaume (que el començà a Roncesvalles), na Pilar, na Carme i na Cati, que ens esperaren a O Cebreiro per fer els set darrers dies plegats fins a la vila jacobea per antonomàsia, Santiago de Compostel·la.

El Camino enganxa. Ja sé que és un tòpic, però la realitat és que costa d’explicar els motius d’aquesta addicció a algú que no l’ha fet mai o en desconeix les seves singularitats. No és exactament la bellesa del paisatge, allò que t’atrapa -per bé que n’és un dels principals al·licients, indubtablement-, sinó una sensació d’equilibri i serenitat difícil d’assolir en altres contextos. Si hagués de resumir en dues paraules tota la gamma de sentiments que hom experimenta en fer el Camino, aquestes serien probablement pau i goig. La primera deriva del simple fet de caminar i de l’observació reposada de l’entorn, propici a la meditació i/o a la reflexió transcendent; la segona, de la coneixença de persones i situacions que, probablement, serien molt diferents fora d’aquest context. Al Camino, efectivament, gairebé tothom mostra la millor de les seves cares, aquella que propicia la conversa amical i una solidaritat infreqüent en el dia a dia de les nostres vides.

Les amistats que hom fa al Camino solen ser duradores, tot i que en la majoria dels casos sàpigues que probablement no tornaràs a veure aquella persona mai més en la teva vida. És possible que ni tan sols te n’hagis enrecordat de demanar-li el seu número de telèfon, a aquell pelegrí o pelegrina amb qui has compartit passes i conversa durant bona part de l’itinerari. Un bon dia els deixes de veure, ja sigui perquè caminen més aviat que tu o perquè simplement han decidit quedar-se a dormir en un indret diferent al que tu has escollit per finalitzar l’etapa. Tal vegada els tornis a trobar, o tal vegada no. Tanmateix saps que en trobaràs d’altres, de pelegrins, i saps que els vincles que hi establiràs seran si fa no fa molt semblants als que tenies amb aquella persona que ha desaparegut de la teva ruta, ja sigui temporalment o definitiva.

Hi ha qui anomena a aquest fet la «màgia» del Camino. Lectures esotèriques a part, la veritat és que resulta molt bo de fer caminar plegats, compartir allò que la ruta ens ofereix sense demanar-nos res a canvi, només respecte i comprensió pel gairebé il·limitat patrimoni natural i arquitectònic que seguit seguit s’obre davant els nostres ulls. I aquí convé aturar-se un moment, ni que sigui per analitzar alguns punts febles que, al meu parer, amenacen de pervertir la integritat del Camino. El Camino no és -o no hauria de ser- una ruta turística qualsevol. El mateix concepte de «pelegrí» ha evolucionat molt, evidentment. La gran majoria de gent no hi va per patir o per complir amb alguna mena de penitència, ni tan sols amb una finalitat religiosa. Però oblidar el component espiritual o anímic de la ruta per convertir-la en un mer entreteniment visual o gastronòmic pot fer trontollar perillosament l’essència del Camino.

M’explicaré. En una ocasió, a Triacastela, el propietari d’un establiment de restauració ens comentà precisament això, que el pelegrí s’està tornant com més va més exigent, sovint fins a la impostura o la grosseria més desagradables. Fa només alguns anys aquesta actitud era senzillament impensable per a algú que decidís, en qualsevol de les seves variants, fer el Camino. El respecte i l’agraïment per allò que el Camí t’oferia al llarg de la seva geografia eren premisses quasi sagrades. Però tot això dissortadament ha canviat, i el vandalisme ha començat també a aparèixer en forma d’agressions als elements que conformen el Camí per part d’individus que, evidentment, no mereixen el qualificatiu de pelegrins. Ja hauran endevinat a què m’estic referint: persones que fort i no et moguis han de deixar constància del seu pas pel Camino en forma de grafits vandàlics, incisions a l’escorça dels arbres, adhesius absurds als senyals de trànsit, etc. Per no parlar de la proliferació, cada vegada més comuna, de ridículs «altars» on la improvisació i el mal gust deixen la seva empremta en forma d’estampes, fotografies, objectes personals (des de sabates a collarets o penjolls, passant per clauers i tota mena de bagatel·les), monedes, flors artificials...

Un altre aspecte preocupant, potser el més important, és el de la cura del nombrós i ric patrimoni que jalona la ruta, sens dubte una de les senyes d’identitat del Camino. Però si els sembla bé -i tenen paciència- en parlaré en una segona entrega, d’aquesta qüestió. Com podran comprovar, és molt el que dóna de si, el Camí...

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.