La cranca mallorquina era poc valorada a la primera part del segle XX. Un pescador, Mateu Pasqual Soler, Caramany (Manacor, 1920- Portocristo, 2005) afirmava que a la barca de bou on treballava, aprofitaven les cranques per fer un arròs, uns fideus o unes sopes, "però hi havia pescadors, sobretot els de barca més petita, que pegaven un cop de massa a les cranques i les tornaven a la mar, dient que els espenyaven les xarxes; però quan don Joan Servera (el propietari de les Coves del Drac) ens oferí tres duros per cranca, deixàrem de tirar-les, ja que amb això teníem pels mals vicis".
Ingredients i preparació
Ingredients de la versió més austera que es feia dins la barca:
- Sopes
- Cranques
- Ceba
- Tomàtiga
- Alls
- Oli
- Aigua (o brou de peix)
- I sal
Opcionals:
- Grells
- Pèsols
- Espinacs
- Julivert...
Preparació:
La recepta, senzilla com correspon a un plat fet dins una barca, la devem a un pescador llegendari del Port de Pollença, Josep Borràs Aloy, Gerrer (Port de Pollença, 1914-2013). Josep assegurava que sempre eren millors -molt més gustoses- les cranques femelles.
- Dins una greixonera amb un bon raig d’oli, hi courem uns quants alls aixafats i una ceba tallucada.
- Al cap d’uns minuts hi afegirem tomàtiga de ramellet trossejada.
- En tenir el sofregit gairebé cuit, hi afegirem les cranques femelles trossejades. Per què les femelles són millors? «Perquè sovint estaven ovades i això aportava un gust molt bo i molt especial», deia el pescador.
- A continuació introduirem el brou de peix o aigua i ho posarem bé de sal. Deixarem que el brou doni un bull perquè prengui el gust de la cranca.
- Minuts després, posarem les sopes dins plats individuals o en una greixonera i les escaldarem. «Una vegada escaldades les sopes, hi escampàvem una picada d’all; no hi posàvem julivert, perquè dins la barca no en teníem».
- A terra, la versió pot ser molt diferent si tenim a l’abast altres hortalisses.
- Farem el sofregit amb un bon manat de grells en comptes de ceba i, després de la tomàtiga, hi podem afegir un manat d’espinacs trossejats i una grapada de pèsols.
- Poc abans d’abocar-hi el brou, hi afegirem un petit manat de julivert i la resta, exactament igual que la recepta de la barca.
- La cranca illenca va patir una sobrepesca tan intensa a partir dels anys setanta, que l’espècie es troba en situació crítica.