Es diu que les mantegades (o mantegats), provenen de la cuina andalusa del segle XVI i més en concret, de la població d’Antequera, on es troba actualment una notable indústria dedicada a elaborar mantegades i polvorons. Malgrat això, a la biblioteca episcopal de Klagenfurt (Àustria) es troba un manuscrit de medicina del segle XIV -en català- que parla de les mantegades, fetes amb greix i farina. Ara i aquí, el producte es basa en tres productes ben illencs: les ametlles, el saïm i la farina. La mantegada no és només nadalenca; no era estrany dur-ne a beneir el dia de sant Blai, el 3 de febrer.

Ingredients: 

  • Quinze unces de farina torrada, 6 unces d’ametlles, mitja unça d’avellanes, mitja unça de pinyons, 9 unces de sucre i 6 unces de saïm. Una unça és equivalent a 1/12 part d’una lliura (400 grams).

Preparació:

  • Devem la recepta a Maria Obrador Vaquer, Pollença (Felanitx, 1941).
  • Torrarem les ametlles (uns 200 g), les avellanes (uns 16/17 g) i els pinyons.
  • En esser cuits, ho capolarem, per tal que quedi molt finet.
  • Tot seguit mesclarem els bessons capolats amb la farina (uns 500 g) que haurem torrat damunt una llauna, a una temperatura suau (150° durant 25 minuts). Es tracta més d’eixugar la farina que de torrar-la, assegura el mestre pastisser Joan Segura Miró (Muro, 1943).
  • Reblanirem el saïm fora del frigorífic.
  • Una vegada tot estigui ben integrat, hi afegirem el saïm (uns 200 g) i el sucre (uns 200 g).
  • Treballarem bé la pasta, ja que ha de quedar molt fina.
  • Estendrem la pasta, amb un gruix d’1 cm, aproximadament, i amb l’ajuda d’un motlle cilíndric (un pot de llauna o de vidre, o un tassó), les anirem tallant i posant damunt una llauna de forn.
  • Les courem (depenent de la potència del forn) entre 15 i 20 minuts. L’ideal és coure-les a foc molt suau (uns 160°), al llarg d’uns 30 minuts. Tot seguit ensalgarem les mantegades amb sucre fi.
  • La mateixa Maria Obrador ens va aportar una altra recepta de mantegades, on s’aprofiten els raïssons, que reemplacen el saïm. Resulten delicioses.
  • Es fan amb 400 g de farina fluixa, 200 g de sucre i 200 g de raïssons, que substitueixen les ametlles i altres bessons. Més senzilla, impossible.
  • Es couen més fàcilment que les anteriors; amb pocs minuts són cuites.