A mesura que ens endinsam dins el mes de gener i arribam al cor de l’hivern, a molts ens ve de gust la cuina elaborada amb els productes del temps; per altra banda, després d’un enfilall de festes que van de Nadal a Sant Sebastià, necessitam una cuina més allunyada de carns i greixos. És quan giram la vista cap a les verdures i fruites del moment, que ens aportaran vitamines, minerals, fibra, antioxidants i altres nutrients imprescindibles per a la salut. Les possibilitats d’una cuina basada en els vegetals són immenses; les verdures són molt versàtils i els resultats són sorprenents.

Ingredients:

  • Arròs, ceba, tomàtiga, pebre vermell, mongetes tendres, carxofes, xampinyons (bolets del temps), pèsols, espinacs, 2 fulles de col borratxona, colflori, alls, julivert, brou de verdures, oli, sal, pebre bord i safrà.
  • Per al brou: porro, ceba, pastanaga, tomàtiga, oli, pebre bord, sal i aigua.

Preparació:

  • Farem el brou. Començarem posant un bon raig d’oli d’oliva dins una olla; tot seguit hi introduirem (en abundància) porro, ceba, un brot d’api i pastanagues, tot trossejat.
  • Quan aquesta verdura estigui sofregida, hi introduirem tomàtiga trossejada. Ho remenarem, hi posarem una culleradeta de pebre bord i l’aigua suficient. El brou es pot enriquir més, amb les parts rebutjades de la verdura que utilitzarem per a l’arròs (fulles de carxofa, tronxos de colflori o de col, etc.).
  • Dins un calderó o paella grossa amb oli, hi sofregirem trinxes de pebre vermell, que reservarem.
  • Tot seguit introduirem porro i ceba, tot trossejat i ho courem a poc foc. Hi podem afegir 2 fulles de col borratxona tallada en trinxes molt fines. Hi agregarem tomàtiga picada.
  • Quan el sofregit és quasi cuit hi afegirem les verdures que tenguem a l’abast: bolets, carxofa, mongetes verdes, brots de colflori, pèsols dels habituals o de bajocada... hi podem posar altres verdures del temps.
  • Quan la verdura estigui lleugerament cuita hi afegirem l’arròs, que remenarem 3 o 4 minuts i, poc abans de tirar-hi el brou, hi mesclarem un poc de pebre bord.
  • Hi abocarem el brou colat ben calent i poc després hi agregarem els espinacs. Courem l’arròs uns 17/18 minuts. Poc abans de servir-lo, hi escamparem una picada molt fineta d’all i julivert, a més de les trinxes de pebre vermell.
  • El plat es pot acompanyar amb un allioli suau.