Han arribat els primers bolets, encara que de manera tímida. La temporada a Mallorca es presenta de manera incerta, ja que les pluges, a la majoria d’indrets, són encara insuficients. Un dels bolets que es pot collir a la nostra illa és el picornell, d’una aroma especial que el fa especialment desitjable en guisats, fregits, arrossos i pastes. La major part de les varietats del picornell són grogues, en forma de trompeta. Netejar-los no és fàcil perquè sovint tenen terra entre les làmines; per això, es poden passar per aigua freda i eixugar-los bé després. Aportaran un sabor i una essència especial.

Ingredients per a 4 persones:

  • 320 g de fideus prims (o al gust)
  • 400 g de bolets boscans (preferentment, picornells o esclata-sangs)
  • 1 ceba petita i 2 alls 
  • 2 tomàtigues de ramellet
  • Brou de gallina concentrat
  • Oli verge
  • Sal i pebre bo 

Preparació:

  • Abans de començar a coure els fideus, prepararem un brou concentrat de carn. Dins aigua suficient, quan bulli, hi introduirem mitja gallina. Hi podem afegir 1 os de vedella o 1 carcassa de pollastre. Ho farem bullir a foc mitjà. Anirem desescumant. 
  • Passada una hora, hi afegirem 1 ceba, 1 pastanaga, 1 tomàtiga i mig porro. Salpebrarem. Ho courem a foc moderat 1 hora més; el brou ha de reduir poc a poc. El colarem i si deixam que refredi, el podrem desengreixar.
  • Netejarem els bolets; si són petits, els deixarem sencers. 
  • Sofregirem dins una paella amb oli verge, a foc moderat, la ceba i els alls, ben picats.  
  • Quan la ceba comenci a transparentar, hi incorporarem les tomàtigues capolades. Ho anirem girant i uns 2/3 minuts després hi afegirem els bolets, perquè prenguin el gust del sofregit, a foc molt suau i desprenguin el seu saborino.  
  • Al cap d’uns 8/10 minuts, hi afegirem el fideus, que també sofregirem, rossejant-los al llarg d’uns 2/3 minuts. 
  • Hi abocarem aleshores el brou de gallina ben calent i courem els fideus fins que la pasta hagi pres el brou per complet. Remenarem espesses vegades perquè els fideus es vagin torrant.  
  • Si disposàssim d’un forn amb capacitat per al recipient, podríem gratinar la paella 2 minuts; en cas contrari, ho acabarem de coure al foc.  
  • Podem servir els fideus amb un allioli molt suau, fet amb mig all, un ou sencer, oli, unes gotes de llimona i sal.