Han arribat els primers bolets, encara que de manera tímida. La temporada a Mallorca es presenta de manera incerta, ja que les pluges, a la majoria d’indrets, són encara insuficients. Un dels bolets que es pot collir a la nostra illa és el picornell, d’una aroma especial que el fa especialment desitjable en guisats, fregits, arrossos i pastes. La major part de les varietats del picornell són grogues, en forma de trompeta. Netejar-los no és fàcil perquè sovint tenen terra entre les làmines; per això, es poden passar per aigua freda i eixugar-los bé després. Aportaran un sabor i una essència especial.
Ingredients per a 4 persones:
- 320 g de fideus prims (o al gust)
- 400 g de bolets boscans (preferentment, picornells o esclata-sangs)
- 1 ceba petita i 2 alls
- 2 tomàtigues de ramellet
- Brou de gallina concentrat
- Oli verge
- Sal i pebre bo
Preparació:
- Abans de començar a coure els fideus, prepararem un brou concentrat de carn. Dins aigua suficient, quan bulli, hi introduirem mitja gallina. Hi podem afegir 1 os de vedella o 1 carcassa de pollastre. Ho farem bullir a foc mitjà. Anirem desescumant.
- Passada una hora, hi afegirem 1 ceba, 1 pastanaga, 1 tomàtiga i mig porro. Salpebrarem. Ho courem a foc moderat 1 hora més; el brou ha de reduir poc a poc. El colarem i si deixam que refredi, el podrem desengreixar.
- Netejarem els bolets; si són petits, els deixarem sencers.
- Sofregirem dins una paella amb oli verge, a foc moderat, la ceba i els alls, ben picats.
- Quan la ceba comenci a transparentar, hi incorporarem les tomàtigues capolades. Ho anirem girant i uns 2/3 minuts després hi afegirem els bolets, perquè prenguin el gust del sofregit, a foc molt suau i desprenguin el seu saborino.
- Al cap d’uns 8/10 minuts, hi afegirem el fideus, que també sofregirem, rossejant-los al llarg d’uns 2/3 minuts.
- Hi abocarem aleshores el brou de gallina ben calent i courem els fideus fins que la pasta hagi pres el brou per complet. Remenarem espesses vegades perquè els fideus es vagin torrant.
- Si disposàssim d’un forn amb capacitat per al recipient, podríem gratinar la paella 2 minuts; en cas contrari, ho acabarem de coure al foc.
- Podem servir els fideus amb un allioli molt suau, fet amb mig all, un ou sencer, oli, unes gotes de llimona i sal.
- Consulte aquí todas las recetas de esta sección: Las recetas de cocina de Antoni Tugores.