La sala medieval de Can Balaguer

Quan es varen realitzar les obres de rehabilitació de Can Balaguer, finalitzades el 2016, a l’interior dels murs de la cantonada nord-est de la propietat varen aparèixer unes restes de pintures murals datades al segle XIV, és a dir, en època medieval. La major part de l’edifici que avui coneixem com Can Balaguer és d’època barroca. Aquestes restes ens donen informació sobre les construccions anteriors.

L’estudi realitzat el 2018 per les investigadores de la UIB Sebastiana Sabater, Magdalena Cerdà i Antònia Juan, el qual ha servit de base a la museïtzació la sala, confirmava que aquest espai es correspon a l’edifici nord-est representat a l’illa “del cap del Born” entre els carrers de Serinyà i de la Mare de Déu d’Atotxa, al plànol de Garau de 1664.

El treball previ de M. José Massot Ramis d’Ayreflor que va servir de base a la museïtzació de la planta noble de Can Balaguer ja anticipava aquest resultat. La recerca d’aquesta investigadora va documentar la casa fins el segle XV, deixant constància de l’evolució de la propietat. D’aquesta manera sabem que aquesta illeta, en les seves paraules, “al cadastre de 1576, se cita com a “Illa de mossèn Jordi Nunis de Santjohan” i que es trobava constituïda per tres cases majors valorades en més de 1.000 lliures cada una, dues cases petites i dues botigues, una d’aquestes amb algorfa just al cantó del Born.

Amb la museïtzació d’aquesta sala es vol donar a conèixer aquests orígens i els elements més característics de l’arquitectura domèstica medieval, motiu pel qual s’hi han inclòs peces procedents d’altres immobles pertanyents a col·leccions particulars.

Producció

Can Balaguer

Textos

Tina Sabater, Magdalena Cerdà, Antònia Juan-Vicens

Grup de Recerca Estudis Medievals GRESMED – UIB

Projecte I+D+i “La casa medieval. Materials per al seu estudi a Mallorca”

Disseny del muntatge

Antoni Garau

Muntatge

Xicarandana

Iluminació

Toni Gómez

Conservació/Restauració

Alfredo Álvarez

Mitra Restaura

Pere Terrassa

Agraïments

Elvira González

Manel Domènech

Carme Vázquez