Seran pocs els anys on hi hagi tantes coincidències desgraciades dins l’àmbit econòmic i empresarial i això que miram amb molt de temor el que pugui passar al 2021. Tot el que ha passat i passa, no deixa marge al dubte; el desastre s’ha consumat.

Les pimes i els autònoms hem patit un revers que el 2019 era impensable, si bé és cert que ja hi havia certs indicis de desaccelerament en l’economia, però percentualment parlant insignificants. I és que el creixement de l’any passat va ser del 2% el més baix des del 2014.

Les dades publicades per la FUNCAS apunten al fet que les dues comunitats més afectades per la covid-19 són precisament les que basen la seva economia en el monocultiu turístic: Canàries i Illes Balears. El que podem aportar des de la Federació de Pimem és que cinc de les grans associacions relacionades amb el turisme (Restauració, Habtur-lloguer turístic, Petits i Mitjans Hotels, taxis i AEVAB-rent a car) han tengut una caiguda d’entre un 70 i un 80% respecte al 2019. Una caiguda de la facturació insuportable per a qualsevol empresa.

Pel que fa al sector primari, les dades que disposam és que la baixada en facturació se situa en un 40% respecte a 2019. Cal destacar la capacitat d’algunes empreses per col·locar la seva producció a Mercabarna la qual cosa fa possible rebaixar el cop en 10 punts.

El cas de la indústria és diferent. Les dades recollides i publicades pel CES parlen d’un progressiu pes de representativitat del sector tot i l’augment dels llocs de feina i empreses el 2019. Molt diferent seran les dades de 2020, sobre les quals des de PIMEM s’apunta que la covid-19 deixa pèrdues que van entre el 30 i el 90% respecte a l’any passat i depenent del sector industrial. La forquilla és més àmplia perquè, si bé és cert de la pèrdua generalitzada, hi ha sectors que han vist com la conjuntura els ha permès aguantar el cop per raons diferents. És interessant veure la feina començada a fer quant a l’aposta per la diversificació, la venda directa en línia, la qualitat i la sostenibilitat.

Finalment m’agradaria recordar la situació dels autònoms. UATAE (Unión de Asociaciones de Trabajadores Autónomos y Emprendedores) assegura avui dia que el gener de 2021 fins a un 30% dels autònoms es poden donar de baixa dels quals un 20% (uns 20.000 treballadors a les Illes Balears) podrien no tornar a l’activitat.

A tot aquest panorama numèric, difícil d’encaixar i gestionar, s’hi ha d’afegir la situació administrativa. El departament laboral de PIMEM ha atès més de 400 empreses i més d’un centenar d’autònoms i s’ha arribat a la conclusió que la «realitat pime» és molt més complexa que el que permet la legislació actual. En aquest punt, vull deixar clar que el col·lapse del sistema ha estat i és real i representa un vertader mal de cap per a empreses, treballadors i gestories que esperen que s’arregli com sigui i com més aviat millor.

Ara, atès aquest panorama, ens pertoca analitzar la informació, treure’n conclusions que ens ajudin a encarar el futur de manera pràctica, productiva i sobretot amb més fonaments. Hem d’evitar continuar creixent dins un model tan fràgil i tan depenent d’un monocultiu. En aquests mesos que venen, més enllà de la lluita titànica per salvar empreses i treballadors, ens pertoca interpretar correctament els efectes de la tempesta i preparar-nos pels canvis que deixarà. Només podem afrontar els reptes de present i de futur amb unió i cohesió social. Des de la Pimem, com agent social, no deixarem de treballar per superar les dificultats actuals i properes, amb el nostre eslògan de sempre: Junts som més forts!