Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La nit de l'espectacle, els actors traspassen la pantalla i es converteixen en personatges en tres dimensions.

PROJECTES, EXPERIÈNCIES, ACTIVITATS

'Qualsevol nit, nit de cinema'

L'han presentat al Premi Baldiri Reixac 2019. Per la seva qualitat, gaudeix de possibilitats de guanyar. El projecte Qualsevol nit, nit de cinema forma part de la llarga trajectòria a Son Pacs d'aquesta fórmula: Un espectacle de cinema a la fresca, amb una producció audiovisual especial com a final del curs (el passat juny) i amb la participació de famílies, professorat i alumnes.

Realitzaren l'activitat els alumnes de 1r d'ESO, a través de l'optativa Processos de Comunicació que a l'IES Son Pacs han batiat com a 'Taller de Cinema'.

José Juan Guijarro, el professor coordinador del taller i responsable del projecte, explica que "neix amb l'objectiu de construir una producció audiovisual que sigui cohesionadora de tota la comunitat educativa del nostre centre". La clau, l'eix central, seria la cançó de Sisa, Qualsevol nit pot sortir el sol, i el leitmotiv que els acompanyà en el viatge va ser el màgic vers "que casa meva és casa vostra/si és que hi ha cases d'algú".

La cançó

La primera passa fou la nova adaptació de la cançó Qualsevol nit pot sortir el sol a Qualsevol nit, nit de cinema. Amb la voluntat de comptar amb una lletra modernitzada, amb una llista de "convidats" més actualitzada, es va realitzar una gran feina en equip. Per una part, el grup d'alumnes de cinema proposaren la utilització i adaptació - segons els personatges que coneixen- i la història del cinema que els és més propera, i posteriorment va passar per les mans dels professors que ajustaren els versos. Hi participaren Nanda Ramon i Caterina Bibiloni, professores de català i Toni Tornero, professor de matemàtiques.

Per arrodonir l'obra, l'equip de rodatge va iniciar un procés de convidar una llarga sèrie de participants especials. Uns "cameos" de luxe: Pere, el director de l'escola; Caterina i Toni, els caps d'estudis; o Maria i José Juan, els seus professors de Cinema. Jesús i Tina, els presidents de l'APIMA; Toni i Andrés, el secretari i el cap d'estudis d'FP qui completaren tot l'equip directiu del centre. Una representació de cada estament de la comunitat educativa, alumnes, famílies i docents, formava ja part del càsting.

"Foren més de 25 escenes a la pantalla, 25 transparències, 25 efectes especials a diferents plànols i més de 30 actors. Un repte que semblava impossible aconseguit", remarca el coordinador.

Per a banda sonora

Varen posar a les mans d'Eduard Riera tota la responsabilitat de la coordinació de la part musical de la nova Qualsevol nit. Eduard és el cap de departament de Música "que sempre està disposat a donar una mà a tots els projectes on l'impliquem i que ja ha realitzat altres bandes sonores dels nostres curtmetratges". Va demanar la participació de les seves alumnes de 4t d'ESO, i molt especialment de l'alumna Júlia Alegre qui, amb una veu prodigiosa, va interpretar la cançó del curtmetratge, Qualsevol nit, nit de cinema. Els arranjaments els faria el propi Eduard.

La nit de l'estrena

La Nit del Cinema, l'acomiadament del curs, va fer arribar a pares, mares, padrins, germans i amics, tots els projectes que desenvolupen al centre al llarg de tot l'any escolar.

Visionaren els curtmetratges, dissenyaren un muntatge amb tot el que han produït els programes d'audiovisuals, els de medi ambient, els de seccions europees i els departaments més actius i creatius. En aquest procés, els alumnes col·laboraren estretament en tots els detalls de la nit. Al final -com a sorpresa de tancament- els responsables d'audiovisuals, els pares representants de l'APIMA al consell escolar i els alumnes de cinema prepararen un xou de ball, llums i so.

En aquesta ocasió, Qualsevol nit, nit de cinema era la gran sorpresa de la nit. I les darreres estrofes de la cançó eren la senyal perquè els actors sortissin entre el públic per a un petit happening final.

Valoració

José Juan Guijarro finalitza el seu resum expositiu indicant que "família i escola hem de començar a treballar dia a dia des del mateix bàndol, remant en la mateixa direcció i sentit. Perquè això ocorri, és necessari que ens centrem en buscar formes i fórmules de participació, vies de col·laboració, punts de trobada... Poder col·laborar serà el resultat d'un treball conjunt. És cert que ja existeixen algunes formes establertes de participació com són les AMPAS, els consells escolars, les tutories, les escoles de pares€ I també hem de jugar junts, i riure junts. Vies de col·laboració concordes al món en què vivim".

IES SON PACS (PALMA)

Denominació: 'Qualsevol nit, nit de cinema'. Alumnat: 1r ESO de l'optativa Processos de Comunicació. Qui l'aplica: El professor José Juan Guijarro

Quan: Curs 2017-18.

Per a més informació: Coordinació audiovisuals - IES Son Pacs - jjguijarro@iessonpacs.cat - 971 292 050.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.