Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Davant la catedral de Santiago de Compostela.la, amb els alumnes de l'IES Thader d'Alacant.

PROJECTES, EXPERIÈNCIES, ACTIVITATS

Camí de pelegrins i petjades romanes

Els alumnes de quart d'ESO de l'institut Berenguer d'Anoia d'Inca han participat recentment en el programa de Rutas Científicas, Artísticas y Literarias del Ministerio de Educación y Formación Profesional.

Aquesta és la narració que han redactat el professorat i alumnat participants.

"Una de les millors formes d'aprendre és viatjant. Així que, aquesta tardor, vàrem viure una de les experiències més interessants del curs: conèixer de prop una antiga ruta que passa per Castella i Lleó i que ens porta al cor de Galícia, a Santiago de Compostel·la.

Aquesta ruta que ens ofereix el Ministeri d'Educació i Ciència és una oportunitat per millorar fora de l'aula totes les competències educatives durant una setmana que, per a tots, serà inoblidable.

L'objectiu del viatge és millorar el coneixement del patrimoni d'Espanya i sensibilitzar-nos pels temes artístics, ambientals i científics. Per participar-hi, les professores de castellà i català, Catalina Horrach i Xesca Sastre, varen enviar el projecte Donde el pasado se encuentra con el futuro, que tenia com a referent la declaració del 2018, Any Europeu del Patrimoni Cultural de la Unió Europea.

Catedral de Lleó

El 28 d'octubre i enmig d'una tormenta de neu, un grup de 24 alumnes de 4t d'ESO de l'IES Berenguer d'Anoia i dues professores viatjàrem en avió cap a Oviedo per iniciar una ruta fins a Galícia, tot passant per Lleó.

Així el primer dia, després d'haver creuat entre Oviedo i Lleó rodejats de neu, ens despertàrem en una ciutat on fa més de 2000 anys acamparen les legions romanes; d'aquí ve el seu nom: Lleó, de Legió. Vàrem poder contemplar la catedral gòtica, digna de la capital de tot un regne. En la ruta a peu, vérem la Casa Botines, el Palacio Guzmán i férem, una visita guiada a la Colegiata de san Isidoro i el Panteó Reial.

Las Médulas

A l'endemà, la jornada es va dedicar a conèixer l'entorn de Las Médulas, una meravella natural que s'estén per la comarca del Bierzo i que es va formar en l'època dels romans. Es tracta d'una mina d'or a cel obert, un paisatge únic. A la tarda, caminàrem per les murades de Lugo que després de 17 segles es mantenen majestuoses al llarg dels seus dos quilòmetres i les seves 71 torres.

La Corunya

El dimecres coneguérem la Corunya amb el far d'Hércules, que és un dels més antics d'Europa i que s'ha convertit en un dels símbols de la ciutat. També vàrem visitar la llonja del port i aprenguérem el funcionament de la subhasta del peix.

A la tarda, vàrem recórrer els espais del museu del Domus, l'edifici, obra de l'arquitecte japonès Arata Isozaki. A la nit recorreguérem els carrers de la Corunya darrere l'enigmàtica figura d'en Suso, un guia-actor amb qui exploràvem les petjades d'Emilia Pardo Bazán, María Pita i John Lennon.

Santiago de Compostela

El dijous, seguint el camí dels estels, arribàrem a la ciutat de Santiago de Compostel·la per visitar, com altres milions de pelegrins, la tomba de l'Apòstol . Caminàrem pels carrers de pedra, guardians de les històries mesclades de Breogan, Guillermo Lampe, Ramiro Arellano, Ramon del Valle Inclán i Rosalia de Castro.

Cela i Rosalía de Castro

El divendres matí, la ruta ens dugué a dos llocs emblemàtics de la literatura: la fundació Cela i la casa de Rosalia de Castro. De Cela recordàrem els seus forts vincles amb Mallorca i de Rosalia admiràrem el seu coratge i la seva personalitat. Al seu jardí hi deixàrem la lectura d'alguns dels seus poemes. L'horabaixa, recorreguérem un camí ple de verd i de castanyers fins al Castro de Baroña, que es remunta als segle I abans de Crist. I, per últim, Freixo. Navegàrem en un vaixell antic que ens va dur prop de les bateas, on es cria el marisc que s'exporta a tota Espa-nya.

Cap a més enllà

Les rutes ens han ensenyat que la cultura va més enllà d'una col·lecció de monuments i d'objectes. Hem entès que inclou tradicions dels nostres ancestres i transmeses als descendents; que aquest patrimoni perviu de forma fràgil -de vegades intangible- i que és necessari protegir-lo per preservar-ne la diversitat cultural de les diferents comunitats autònomes.

Una de les experiències que no oblidarem és la convivència amb els alumnes i els professors de l'IES Thader d'Alacant que feren la ruta amb nosaltres".

La fitxa de l'activitat

IES BERENGUER D'ANOIA (INCA)

Denominació: Rutes científiques, artístiques i literàries.Tardor 2018

Alumnat: 4t ESO Qui l'aplica: Departaments de Català i de Castellà

Quan: Octubre-novembre 2018 Per a més informació: https://rutascal.es/rutascal www.iesberenguer.net

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.