Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Corxeres d'estiu

Francesc Guerau i altres propostes

Portada de 'Poema Harmónico' de Francesc Guerau.

Entorn a 1700

Francesc Guerau fou un guitarrista i compositor mallorquí que triomfà a Madrid a finals del segle XVII i principis del XVIII. La seva obra magna és un llibre de composicions per a guitarra barroca que amb el títol de Poema Harmónico compuesto de varias cifras por el temple de la Guitarra Española consta de múltiples peces en forma de pasacalles, proporciones i diferencias, formes musicals pròpies de l'època.

Algunes famílies que volien donar estudis musicals i no musicals als seus fills, intentaven que entressin com a cantors a la Capella Reial a Madrid. A Mallorca, a més de Guerau, tenim el cas d'Antoni Lliteres, que de nin també el trobam formant part d'aquest cor infantil. Una vegada fet el canvi de veu, alguns d'aquests joves podien iniciar una carrera com a músics de la cort. Guerau, de fet, va pertànyer al planter de músics de cambra del rei Carles II.

Doncs bé, una composició de Francesc Guerau, Pavana, encetarà el programa del concert que avui vespre oferirà l'Accademia del Piacere al claustre de Sant Domingo de Pollença (22h) dins el Festival de Música. La formació que dirigeix Fahmi Alqhai, al costat de la soprano Nuria Rial, interpretarà, a més de Guerau, obres de compositors espanyols que treballaren entorn el canvi de segle com Sebastian Duron o José de Nebra.

També a Pollença (22h) el dissabte vinent podrem escoltar l'Artemis Quartet, el qual oferirà el Quartet número 2 de Txaikovski i el Quartet número 14 de Schubert, una obra que ha esdevingut un referent dins el gènere. Aquest quartet, conegut com La mort i la donzella és un dels més interpretats arreu del món. I és que és del tot estimable.

Piano

Son Marroig acollirà demà dijous (21h) un recital del pianista ucraïnès Yaroslav Bykh. En el programa, obres de Ravel (Miroirs), Scriabin (Vers la flamme), Prokofiev (Sonata número 8) i Rakhmàninov (alguns dels Etudes tableaux).

Cambra

Després d'uns concerts com a solista acompanyada per la Russian string Orchestra dirigida per Misha Rachlevky a l'església de Saint Paul d'Edimburg, la pianista americana, resident a Mallorca, Suzanne Bradbury formarà part del grup instrumental que divendres dia 23 presentarà a l'església de Deià (21h) obres de Piazzolla (Gran tango i Oblivion) i Schumann (un Quintet i Märchenbilder). Com a cosa curiosa podem esmentar que la viola de la formació serà Lyda Chen-Argerich, filla de la gran pianista argentina Marta Argerich.

Petit

Joan Ernest Castells és el líder d'un projecte que, amb el nom de Petit, proposa música que beu dels aires mediterranis mesclats amb les influències de la música anglosaxona.

The Eternity and the Mirror, que agafa el títol d'un poema de Kahlil Gibran és el darrer disc de Petit i en aquesta ocasió les sonoritats provenen de la unió entre la música més actual amb el soul i el rhythm & bues.

Doncs bé, aquest disc es podrà escoltar dissabte dia 24 en directe al Museu de Mallorca (21h) a través d'un concert en el qual Joan Ernest Castells tocarà i cantarà acompanyat de Juanjo Monserrat (guitarra), Juanjo Tomàs (baix) i Curro Viera (bateria).

Compartir el artículo

stats