Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Concert planetari

1.- L'obra consta de set moviments, cada un d'ells dedicat a un planeta del sistema solar (fora la Terra), incidint musicalment en els seus aspectes mitològics i llegendaris. Ens referim a Els Planetes de Gustav Holst, una suite orquestra estrenada el setembre de 1918, ara ha fet cent anys, a Londres.

Holst assumeix la tradició i defineix Mercuri com el missatger alat, Venus és el portador de la pau, Mart el portador de la guerra, Júpiter el que porta l'alegria mentre que Saturn porta la vellesa; Urà és màgic i Neptú, místic. I Plutò? Doncs encara no es coneixia, ja que fou descobert el 1930, de totes maneres no passa res, ja que avui, anys després del seu descobriment, la comunitat astronòmica ha decidit que no és un planeta en sentit estricte.

2.- Quasi quaranta anys abans que l'obra de Holst és el Concert per a violí i orquestra de Johannes Brahms, considerat estratosfèric i d'impossible interpretació en el seu temps però que avui és un dels cims de tot violinista. Dedicat a un dels grans intèrprets de tots els temps, Joseph Joachim, no segueix l'estructura habitual dels concerts per a aquest instrument, sinó que, tant en els temes com en els diàlegs entre solista i formació instrumental Brahms explora nous camins.

3.- Arran d'un viatge a Escòcia, a partir del qual nasqué la Simfonia número 3 coneguda com l'Escocesa, Felix Mendelssohn quedà encisat per La Gruta de Fingal a les illes Hèbrides. Tant, que escriví una Obertura que vol retratar aquell espai natural.

Simfònica.- Avui horabaixa, aquestes tres obres citades anteriorment sonaran a l'Auditòrium de Palma (20h), ja que formen el quart concert de temporada de la nostra Orquestra Simfònica. Pablo Mielgo dirigirà la sessió en la qual hi intervindrà Ray Chen en qualitat de solista. El mateix programa s'oferirà demà a l'Auditori de Manacor (20h).

Compartir el artículo

stats