Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Mozart, Alís, solsctici

Coronació.- D'entre les obres musicals del repertori litúrgic la Missa de la Coronació de Mozart està, sens dubte, en el top ten de les més famoses i interpretades. Pensada per a quatre solistes vocals, cor i orquestra, aquesta partitura mozartiana forma part del repertori de pràcticament totes les formacions i no és difícil veure-la programada a part o banda.

La coronació a la qual es refereix el títol de la Missa no té res a veure amb el motiu pel qual fou escrita. Mozart la va compondre com una partitura de temps pasqual el 1779, ara bé, com que es va interpretar anys més tard durant la coronació o bé de Leopold II o bé de Francesc II (no queda clar a quina de les dues cerimònies) d'aquí el sobrenom.

Tota la Missa és interessant, molt bella de cap a peus. I a més és molt mozartiana, té tots els trets de la música religiosa del compositor de Salzburg. Ara bé, posats a triar ens hem de quedar amb l' Agnus Dei, el fragment en el qual la soprano entona la seqüència com si fos una ària d'òpera. De fet, la semblança amb el Dove sono que canta la Comtessa a Les Noces de Fígaro no és casual.

Avui horabaixa i a l'església de Montisión de Palma (20.30h), l'Orfeó Universitat Illes Balears, el Cor de Mestres cantaires, la Jove Orquestra de les Illes Balears i quatre solistes vocals, tots dirigits per Joan Company, oferiran aquesta Missa de la Coronació de Mozart, que anirà precedida de dos fragments instrumentals que dirigirà Joan Barceló.

Alís.- Romà Alís és un dels grans compositors mallorquins del segle XX. Nascut a Palma l'any 1931, morí a Madrid el 2006.

La seva obra és molt extensa i abraça moltes formes, des d'obres intimistes per a piano o petit grup de cambra fins a partitures per a gran orquestra.

Avui horabaixa i al pati de Ca N'Oleo de Palma (21h) el cicle de Concerts de música de cambra de l'Orquestra simfònica de les Illes Balears ens proposa un acostament a algunes obres de Romà Alís. El trio format per Smerald Spahiu (violí), Amparo del Riego (violoncel) i Albert Díaz (piano), interpretaran la Sonata per a violí i piano, número 1 i Tres imatges de la ciutat de Nova York. El programa també inclou un Trio de Brahms.

La solidesa dels tres músics i el valor afegit que Albert Díaz hagi enregistrat obres per a piano del compositor mallorquí, dóna al concert una garantia de qualitat.

Solstici.- Avui horabaixa, la Societat Balear de Matemàtiques i el Capítol Catedralici ens convoquen a la Seu (20.15h) per veure si l'efecte cromàtic que es produeix cada 21 de desembre també es pot contemplar, però en sentit invers, el dia del solstici d'estiu.

Compartir el artículo

stats