Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Saber llegir la ciència

Avui fa quatre-cents anys que l'astrònom alemany Johannes Kepler donà per bona la seva Tercera llei sobre els moviments dels planetes. Nou anys després d'haver enunciat la que serien la Primera i Segona Llei, la que parla de la forma que tenen les òrbites i la que relaciona àrees i moviment, respectivament, el científic alemany dictà que per a qualsevol planeta hi ha una relació proporcional entre el temps que tarda a donar una volta al Sol i la distància mitjana entre el planeta i l'astre.

Val dir que aquestes tres lleis no apareixien tan clares com avui les estudien els alumnes de batxillerat, fou Newton qui les recopilà d'entre els escrits de Kepler i les afegí als seus propis descobriments, sense amagar l'autoria, naturalment. De Kepler és el mèrit.

Newton llegí i interpretà Kepler, com Maria Gaetana Agnesi llegí i interpretà Newton. I és que la famosa dita newtoniana sobre els avenços científics és ben certa: "Si hi he vist coses llunyanes, és perquè estic assegut sobre les espatlles de gegants". I Kepler, sens dubte fou un gegant per Newton i aquest ho fou per la matemàtica italiana, de la qual demà, precisament demà, es cumpleixen tres-cents anys del seu naixement.

Per aquest moitu, avui, un dia abans de l'efemèride, la Societat Balear de Matemàtiques ens proposa un acostament a Agnesi a través d'una conferència que donarà Pilar Bayer Isant (catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona) a l'edifici que té la nostra Universitat a Sa Riera (18h).

Una bona manera de celebrar ambdós aniversaris, Kepler i Agnesi. I de rebot conèixer una mica més una de les dones més interessants que ha donat la ciència.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.