Blog 
Gustosament
RSS - Blog de Bartomeu Font

El autor

Blog Gustosament - Bartomeu Font

Bartomeu Font

Apassionat per la gastronomia, amb titulació VIP per menjar des d'un pamboli a una degustació de sushi, sense manies ni compassió.

Sobre este blog de Gastronomia

Novetats, ressenyes i curiositats d'àmbit gastronòmic


Archivo

 • 28
  Marzo
  2014

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Nova vida per al cafè mallorquí

  Nova vida per al cafè mallorquí

  Sol, amb llet o rebentat. Axí solem prendreel cafè. Però, com arriba de la plantació a taula?  El recorregut és llarg i hi entra en joc les torradores i els distribuïdors de cafè.

  A Mallorca queden molt poques empreses que es dediquin a torrar-lo. Una d'aquestes és Cafès Bay, situada a Lloret de Vistalegre. Toni Vallcaneras n'és el responsable: "A Cafès Bay ens encarreguem de torrar, mesclar, envasar i distribuir el cafè a tota l'illa. Podem dir que feim un cafè mallorquí". La procedència dels grans de cafè és diversa. De fet , a Cafès Bay fan la seva pròpia barreja a partir de cafès de Brasil, Hondures, Colòmbia, Índia i Vietnam.

  Passions i reptes
  Toni Vallcaneras és químic de formació. La seva passió per aquesta beguda estimulant va començar d'infant, amb son pare i el seu padrí jove al capdavant de l'empresa. Vallcaneras comenta que fa sis anys van crear un cafè d'alta qualitat, a un preu molt competitiu i amb una altíssima acceptació. " El repte més difícil que tenim és que el client tasti el nostre cafè. Ara bé, si ho fa, li agradarà. Un altre factor que el client valora és que li mostrem com treballam i de quina manera el torram".


  Nous formats
  Cafè en gra, mòlt i en càpsules. Aquests són els formats que ofereixen a empreses d'hosteleria, restauració i, també, a particulars. "El proper mes començarem a comercialitzar el cafè en càpsules compatibles amb Nespresso –explica Vallcaneras– que s'afegirà al format compatible amb Lavazza i al de monodosi que ja comercialitzam".

  Així, Cafès Bay podrà obrir-se a nous clients. Tot això sense oblidar les dificultats amb les que lluiten dia a dia. No hi ha ajudes de l'Administració i han de fer front a l'estratègia ferotge de les multinacionals, que ofereixen mobiliari o doblers als clients a canvi de contractes blindats. Tot i això, Cafès Bay ven devers 80.000 quilos l'any: "A la setmana torram entre  6.000 i 7.000 quilos, un procés en el qual es perd un 30% del pes" . Ara bé, Vallcaneras s'ha fixat arribar a les 100 tones anuals: "Sé que serà difícil però lluitarem per això", afirma.

  L'origen de Cafès Bay
  L'empresa va néixer a mitjans del segle XX amb el nom de Cafés Bahia. Era l'any 1952 i els cinc socis s'havien posat d'acord per invertir 100.000 pessetes (600 euros) per crear l'empresa cafetera. No va ser fins al 1973 que la família Vallcaneras va entrar al negoci, arran del traspàs d'un dels capitalistes. Però com va passar de ser Cafés Bahia a Cafès Bay? Toni Vallcaneras explica que als anys 80, es va decidir registrar el nom però no va ser possible perquè n'hi havia un de registrat a València, per la qual cosa es va optar per canviar-lo per l'actual. El 1989, els germans Miquel i Toni Vallcaneras es van convertir en els únics accionistes, fins que Toni va agafar el relleu del son pare el 2008, fent canvis significatius i renovadors a l'empresa.

   

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook