Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Un prestatge per a la música

El llibre que jo vull per un dia especial ha de ser també especial

El Dia del Llibre és, per a mi, el de la tria d’un exemplar especial per a la meva biblioteca. Des de ben petita, els llibres eren habituals a casa meva més enllà de dies especials. La festa, però, era trobar-ne un diferent. Gran, gros, espectacular. Ara, però, no triaria un d’aquells dits “coffee table book” −difícil una bona traducció a la nostra llengua−, i dels que són plenes les fotografies de les revistes de decoració. Hom pot trobar el seu contingut, probablement, a la internet.

El llibre que jo vull per un dia especial, on la butxaca pot estar més predisposada a buidar-se, és −ara−, un de molt especial. Quant a música, aquells que m’oferiran llargs moments especials de gaudi entre audició i audició, o precisament les em proposaran.

Avui us duc una proposta en trio. Un autor que fa uns anys −tampoc tants, allà pel 2009− ens va arribar a les llibreries espanyoles de la mà d’en Luis Gago, qui no ha deixat de ser el traductor de tots els seus llibres: Alex Ross és, des de 1996, el crític musical del diari New Yorker. Amb el seu primer llibre ja la va petar: “El ruido eterno: Escuchar al siglo XX a través de la música” va ser un gran èxit de vendes i de traduccions alhora. No debades és, m’atreviria a dir-ho, el gran llibre de divulgació de la música del segle XX. El que li lleva la por. El que et fa escoltera. Perquè a més de la facilitat de lectura, d’enteniment i fins i tot d’anècdotes de com es va viure el procés de transformació de la música al llarg del segle XX, ho acompanya amb exemples musicals.

Si aquest és per a mi un gran llibre de capçalera que recoman i regal i encara no he comprat mai, però he rebut com a present un parell de vegades, l’any 2012 el seu autor va travessar la frontera entre el nou i el vell, el clàssic i el pop, amb el seu “Escucha esto”. Altres set-centes pàgines que també acompanyen qualsevol estona de lectura i de música. També aquest es pot llegir a estonetes: pot ser obert per qualsevol pàgina. Ens permetrà entendre què tenen de semblant el pop i el clàssic. Recoman el capítol en què recorr l’ús del baix −la línia del baix− de la dança renaixentista fins al blues.

D’un en un, o un paquet de tres. El 2020 Alex Ross va anar més enllà; a Seix Barral arribà el 2021, de nou de la mà del traductor Luis Gago −aquest Bellver en abril se’n féu ressò− un llibre més difícil: “Wagnerismo: Arte y política a la sombra de la música”. Sempre amb un fil conductor impecable i un coneixement excels. La meva recomanació per al Dia del Llibre és llegir amb Alex Ross la música que escoltam.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.