Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Abeniara. abeniara.

DISC

Dotze Llunes, el nou CD d’Abeniara

Fa unes setmanes l’autor d’aquest comentari va presentar aquest disc a Portocolom, aquí un resum de les seves paraules

Dotze Llunes, com dotze estrelles que emmirallen el cel, el nostre cel. 5 Jotes, 5 fandangos, 3 boleros, 3 mateixes i una bulla per arrodonir les llunes, amb música, lletra o arranjaments de Pere Barceló, Aina Martínez, Tomeu Rotger, Francisca M. Asensio, Margalida Rigo, Miquela Bover i Toni Gonzàlez. Hi sentireu veus i instruments de Margalida Adrover, Francisca M. Ansesio, Pere Barceló, Pere Bennàssar, Toni Garcies, Toni Gonzàlez, Aina Martínez, Margalida Rigo, Tomeu Rotger, Martí Tomàs, i les col·laboracions de Xisca Barceló, Laura Cardell i Jaume Roig.

Dotze llunes és un projecte començat l’any 2016, que ha anat madurant i consolidant-se; m’agraden els artistes que no frissen per veure acabada la seva obra, sinó que la pensen i la retoquen perquè cada nit surt una lluna, encara que no la vegem. Abeniara no vol ser només un grup que fa música, Abeniara va més enllà i inclou tot el ventall de cultura popular i tradicional que és necessari conèixer per viure la festa, com si volguessin reconèixer l’ànima que els dona vida i aixopluc, com un sentiment que dus i que només a través del que fas ets capaç de percebre i fer entendre a les persones que et segueixen. Això forma part d’aquest univers fantàstic que has d’entendre si el vols estimar; només podrem formar part de la festa si ens hi sentim partícips, i no un espectador amb les mans plegades que ve de passada.

M’agrada aquest títol, Dotze Llunes, m’agrada la música i la lletra d’aquest recull, m’agrada la il·lusió esperançada d’Abeniara. M’agrada sentir-los sonar i cantar el ball dels Salers a Cas Concos, m’agrada el “trescafigures”, i les ballades solidàries i populars en què s’engresquen, m’agrada Mancorne Abeniara, denominació musulmana que fa referència a una petita comunitat del poble de Felanitx. M’agrada la lluna, femenina, transgressora, enigmàtica, fugissera, però sempre retorna. Ells ens regalen dotze llunes, i no són les de València, ni les que posam en un cove, ni les que hi pellucam na Maria Enganxa; són llunes platejades, vigilants, expectants, com si esperessin un moviment nostrat per fer-se presents. Llunes nostres de cada dia, de dies de festa, de bauxa, gatzara i bulla, com la bulla amb què acabam el recull.

Cada ball té unes lletres que l’acompanyen, que copsen aquests sentiments. Lletres agafades de gloses o poemes

Són les dotze llunes amb cara i ulls, de dotze artistes de lluna efervescent, vista des de dotze angles artístics: la lluna somiadora i enigmàtica d’Andreu Maimó; o la recreació de Bernat s’Esmolador; o la que té veu amb els instruments de Carlos Fedkamp; o la minvant i infantívola de Jaume Canet; la de foc; de Maria Antònia Vaquer; la lluna-pruna de Maria Magdalena Adrover; o l’etèria de Maria Tomàs; la fusionada de Pere Bennàssar; les universals de Xisca Barceló; o la de les quatre fases de Xisco Duarte; i sempre l’esotèrica, jeroglífica i única de Miquel Barceló.

ABENIARA. Dotze llunes. Blau, 12 temes, 13,99 €.

En una ponència que vaig fer sobre les lletres de les jotes –I Congrés de la Jota als Països Catalans-, titulada “La música, el ball i la paraula; les jotes”, vaig fer menció de tres peces del seu primer àlbum del 2000 tot reproduint-hi i comentant les lletres de tres peces seves: Ullades, Jota de matances i Jota de noces. I explicava això:

En el cas de les jotes, les lletres que les acompanyen, aporten sentiments, esperances, il·lusions, noves possibilitats, i també angoixes, menyspreus, desil·lusions... I per què, per quin motiu a través d’un jota s’expressa la manera de sentir, l’estat d’ànim amb què ens trobam? Idò perquè el ball és també un llenguatge del cos i de l’ànima, i les lletres estalonen aquest univers necessari. Ballar és una de les expressions més belles que pot fer l’ésser humà: en un ball hi ha emocions, sensacions que ressorgeixen del fons de l’ànima, hi ha calfreds que arranquen dels peus i exploten al cervell davant segons quins moviments; el ball és una forma més de l’erotisme, és un festeig, un enamorament. Jaume Company, fundador del grup Aires Mallorquins, ens diu: “Jo crec que es ball en general és un art i sense dubte és més antic de tots, ja que sabem que s’home primitiu ballava de qualque manera, més rústica o més dinàmica. Sempre s’ha ballat arreu del món, així ens ho diu sa Història Universal. I si mos fixam en sa Bíblia, mos conta que el rei David ballava inclús a davant l’Arca de l’Aliança en honor de Déu”. I per això cada ball té unes lletres que l’acompanyen, que copsen aquests sentiments esmentats. I què ens diuen aquestes lletres? Molts de grups han adaptat poemes o gloses conegudes de diferents autors; d’altres han composat les lletres per cantar ja que consideren que d’aquesta manera expressen millor allò que volen transmetre a través de la música; i d’altres han agafat les lletres directament del cançoner popular. El ball és un art de seducció: el moviment de les mans, dels peus, del cos sencer; la mirada, els llavis, la insinuació del tacte. El ball és un diàleg silenciós del cos i de la ment, és una vivència que emplena els cinc sentits i els amara de tendresa, de passió, de moviments. El ball és festa, i la festa és alegria, i compartir, i enamorar-se, i reviure records, i crear noves expectatives i jugar amb la fantasia. El ball és un joc, un joc d’amagatalls, un joc que cerca sempre la complicitat de l’altre, i la rialla, i la il·lusió. El ball sempre és una excusa per iniciar una conversa, per correspondre un envit, el ball és una incitació a la comunicació.

Ha estat un gran encert la Jota de Pla i Llevant dedicada a la DO del Vi, sang de les venes de la terra, que després assaborirem amb el mateix goig de la música i la lletra:


Hi ha una illa al Mediterrani

xopa per tots els costats,

terra de vins i d’amistats

generosa amb qui ho demani.


Va per tots vosaltres, enderiats d’Abeniara:


Dotze llunes amoroses

Abeniara heu trobat

és un tresor encantat

amb mirades ben geloses.


Aina, Peres i Tomeu,

Francisques i Margalides,

ens regalau moltes vides

com si fóssiu un nou déu.


Tonis, Miquela i Martí,

Jaume, i també na Laura,

el vostre cd bé llaura

un futur que ja és aquí.


Dotze llunes en el cel

heu tret a la llum del dia,

el vostre univers s’amplia

amb Dotze llunes de mel.


Abeniara dau nom

a un món que ja ha finit,

però el futur heu conquerit

i també el cor de tothom.


Vos desitjam gran gaubança,

amb el cor i el cap ben ferms;

a plaça sempre presents

perquè el ball a ningú cansa.


Dotze llunes amoroses

Abeniara heu trobat

és un tresor encantat

amb mirades ben geloses.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.