Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

FET A L´ILLA

FET A L´ILLA

Les editorials mallorquines presenten un variat catàleg de llibres de cara la propera tardor que ja s´endevina

MELCION NICOLAU I JAUME

Nous escrits d’un pagès

Pròleg de Mateu Morro Marcè

Documenta, 166 pàgines, 12 €

Cultura popular

Melcion Nicolau ens torna a presentar un text d’una persona que entén en coses del camp i que es dedica al camp, una propietat de primeríssima importància per escriure un llibre com aquest, viscut dia a dia des de dins del mateix camp. Amb els Nous escrits d’un pagès ens ofereix una altra embosta d'escrits amarats de suor, sentiments, ràbia i vivències d'un món que tenim just a la cantonada, i ens deixa entreveure un horitzó que hauríem de saber copsar si volem mantenir l'equilibri vital, tant per a nosaltres com pels qui vindran.

JOAN ALFINS MARÍ I TORRESLa terra encesa

DocumentA, 68 pàgines, 10 €

Poesia

En el seu primer poemari, el poeta dispara poemes de combat per obrir espais de llibertat. Relats a recer del foc... Terra de llibertat... Cap al tard quan la foscúria... Primitiva estirp...

Tortuós camí... A sang i foc... Descarnar aquest món...

Dramàtic final... La sang li raja pel tall d'una espasa...

Composició amorfa... Onegen encara...

AA.VV

L’ull viu. Tres fotògrafs miren Barceló a la catedral de Mallorca.

Halard, Del Moral i Torres

El Gall, 245 pàgines, 40 €

Art

Deu anys després de la inauguració de la intervenció de Miquel Barceló a la capella del Santíssim de la Catedral de Mallorca, el 2 de febrer de 2007, per fer una celebració vertadera, una commemoració difusora d’aquest patrimoni que ens ajuda a ser el que som, una celebració que sigui alhora festa i feta, hem pensat aquest llibre amb unes fites molt clares: eixamplar els horitzons visibles del retaule barcelonià, que estimam i consideram un tresor públic, mitjançant un procediment tècnic contemporani, la fotografia.

Ivan Aleksèievitx BunIN

Els dies maleïts

Quid Pro Quo, 216 pàgines, 17,50 €

Clàssic

Els dies maleïts és un recull de les notes que Ivan Bunin escrigué d'amagat just després de la Revolució d'Octubre, un esdeveniment que va capgirar la història de Rússia i bona part del món. Primer des de Moscou (1918) i després des de l'exili a Odessa (1919), la ploma de Bunin no deixa a ningú indiferent. Els seus diaris encarnen el testimoni literari d'un moment històric sense precedents i posen en evidència el rebuig absolut del seu autor per un nou règim que no feu altra cosa que substituir segles de vassallatge per la tirania i l'opressió dels bolxevics. Es tracta de la narració en primera persona d'uns fets que només és possible entendre a través de les paraules d'aquells que els visqueren, mitjançant les reflexions profundes que Ivan Bunin esbossà entre les penombres d'una làmpada de querosè.

FRANZ KAFKACartes a Milena

Traducció de l'alemany de

Clara Formosa Plans

Pròleg de Feliu Formosa

Quid Pro Quo, 337 pàgines, 24 €

Cartes

L'any 1919, en un cafè de Praga, Franz Kafka participa en una tertúlia d'escriptors amics, quan una jove periodista i traductora procedent de Viena li demana permís per traduir algun dels seus relats. Es tracta de Milena Jesenská, que ha llegit i admira l'escriptor. En una de les primeres cartes que després li adreça, Kafka li diu que només recorda el seu vestit i la seva figura (una manera ben kafkiana de veure les realitats que l'envolten). Mesos més tard, a partir del primer d'abril de 1920, iniciarà amb ella una correspondència que donarà lloc a un dels grans textos kafkians, una mena de novel·la epistolar sobre l'amor sens dubte més apassionat que va viure Kafka i que constitueix un immillorable vehicle per penetrar dins la rica, complexa i enigmàtica personalitat de l'autor txec, membre de la minoria alemanya de Praga, que aleshores no arribava als quaranta mil habitants. (Del pròleg de Feliu Formosa).

ANTONI TROBATUn país anomenat Nosaltres

Illa edicions, 274 pàgines, 18 €

Anàlisi

Un país anomenat Nosaltres és un recull d’opinions que han estat publicades al diari Ara Balears entre 2016 i 2018. En elles, Antoni Trobat esmena, amb interrogants i fugint del dogma, algunes de les grans qüestions que afecten les Illes Balears i Pitiüses d’avui. La identitat, la memòria històrica, la cultura, les lluites populars o la construcció d’allò comú són temàtiques recurrents que, amb voluntat de generar debat, l’autor deixa sobre la taula.

“Tots els articles, tanmateix, transmeten al lector un interès manifest per situar Mallorca

—i Menorca i les Pitiüses de retop—

en un espai polític i social en el qual la seva gent, tota la seva gent, es reconegui. Ho fa amb atreviment, amb voluntat d’ésser cronista i activista alhora” explica, al pròleg, l’escriptor Llorenç Capellà.

Un país anomenat Nosaltres és una pedra de toc que pretén convidar-nos a l’optimisme i a construir, en clau col·lectiva, democràtica i inclusiva, la Mallorca del segle XXI.

ANTONI MATEU,GUILLEM MIRALLES

La Guerra Civil a Montuïri:

L’esclafit de la crispació

Pròleg de Llorenç Capellà

Documenta, 150 pàgines, 10 €

Història

Montuïri va ser un dels pobles on l’aixecament militar del 1936 va provocar més víctimes: en total, quinze montuïrers foren assassinats, entre ells, Joan Mas i Verd, que havia estat batlle durant el període republicà, i diversos regidors.

J. JOUMai vista

(Premi Antoni Vidal Ferrando 2018)

Adia, 195 pàgines, 16 €

Premi

Mai vista és humanitat: vida i mort, veritat i mentida. Tots en coneixem qualcuna de les situacions com les que llegirem però mai les haurem viscudes des del punt de vista de na Fiona. Un dia la coneixeràs, si tens sort, en persona. Riure, plorar, emocionar-se, morir, obrir els ulls i també tancar-los... Et sentiràs identificat, segur.

TONI GOMILAJo vos prec

MON DE LLIBRES, 224 pàgines, 14 €

Miscelània

Recull de textos d’Antoni Gomila emprats per a presentacions, pregons, pròlegs o epílegs, lloances o demandes, en forma de discursos o articles de premsa i que, tal vegada, conformen l’hermenèutica del pensament gomilià sobre la vida

Guillem RamisLa Bíblia explicada als néts

Lleonard Muntaner, 152 pàgines, 20 €

Infantil

La Bíblia explicada als néts va dirigida a infants i joves, des dels 12 o 13 anys, però també pot ser útil a gent adulta interessada a conèixer el “llibre sagrat”.

La Bíblia ha marcat profundament la història de molts pobles i, de manera especial, del nostre. No podem entendre la cultura occidental i mediterrània sense les aportacions d’aquest llibre. Tots els éssers humans, antics i moderns, volem trobar el necessari per viure, ser compresos, ser estimats i fruir la vida. La Bíblia pot esdevenir “una gran mestra”, tot recercant resposta a qüestions com: Què és l’Univers i què som els humans dins ell? Com entendre les històries i els testimonis del passat, i com interpretar-los en els temps actuals? Quins valors —i quins contravalors— ens presenta avui? Què ens diu com a obra literària? Al llarg de la història la Bíblia ha estat llum i força per a molta gent. Malauradament, també ha servit per encobrir i justificar accions perverses dels qui l’han interpretada egoístament, per aprofitar-se’n i oprimir la gent. Volem conèixer el que cregueren i visqueren des de fa tres mil anys els avantpassats de terres bíbliques, tot situant-nos en el seu temps, però atents a explicar-ho amb termes d’avui.

Carles Manera/Ferran Navinés Badal

La indústria invisible, 1950-2016.

El desenvolupament del turisme a l’economia de Balears

Lleonard Muntaner, 232 pàgines, 24,00€

Economia

L’economia balear s’enlaira, segons les xifres més recents. Creix a una taxa propera al 4 per cent, rep un allau de visitants i els indicadors laborals són potents numèricament —altra cosa és la qualitat de les contractacions. Les ofertes complementàries també es beneficien d’aquesta gran ocupació, segons les declaracions de les patronals corresponents, que indiquen alhora la millora dels negocis. Aquestes variables han impregnat d’optimisme bona part dels agents econòmics. Però, alhora, veus socials des de l’esfera ambiental alerten sobre aquest pretès èxit i posen dics de contenció a l’eufòria: els impactes ambientals són rellevants, agreujats per la manca de pluges, i la congestió demogràfica es revela com un estat que va més enllà de les percepcions individuals. Balears sembla, de bell nou, un cavall desbocat, fins a l’extrem que s’han vist publicades declaracions i opinions sobre la necessitat de contenir el número de visitants. El tema porta als responsables polítics, i als estudiosos de l’economia turística en les seves múltiples vessants, a pensar seriosament en aquesta qüestió. (De la introducció)

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.