Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Què és cultura

Projecció de futur

En algunes ocasions pot resultar més senzill fer el raonament oposat. Què no és cultura?

Hombra.

La cultura és, amb tota probabilitat, un dels conceptes més difícils de delimitar. Ben mirat, es tracta d´una idea que abraça múltiples àmbits de qualsevol societat i que, afortunadament, ha conviscut de manera paral·lela a la pròpia existència humana i a la necessitat de la nostra espècie d´establir vincles d´unió. Per tant, arribem a la conclusió de que la cultura és, en primera instància, el lligam permanent de qualsevol grup humà.

Com s´escenifica aquesta unió? A través de les manifestacions culturals, registres acuradíssims de l´evolució històrica d´una societat. Cada grup humà emmagatzema un repertori molt variat d´informació presentada a través de manifestacions culturals que és necessari preservar i divulgar.

Les societats han après a difondre les seves senyes d´identitat a través de múltiples canals, alguns ja pràcticament oblidats, d´altres en constant renovació. En essència, es tracta de mantenir sempre present el camí que ha seguit un col·lectiu per poder-ne identificar les seves particularitats.

Si bé, en algunes ocasions pot resultar més senzill fer el raonament oposat. Què no és cultura? La cultura no és l´estela d´un vaixell que deixem endarrere ni aquell camí d´on venim que es va difuminant a mesura que avancem cap al futur. Reduir la cultura a una imatge difosa i folklòrica del nostre passat comporta deixar de banda la nostra idiosincràsia. La cultura no s´ha d´entendre com la projecció d´una ombra cap al passat a partir del que som avui dia. És necessari que canviem el focus de costat i projectem cap al futur. El futur serà l´ombra del que hem estat fins ara. La història ens ha demostrat que una societat dèbil és aquella que, tot i tenir uns bons fonaments, descuida la seva essència projectant una imatge de futur totalment desviada. Per desgràcia, la història també ens diu que una de les primeres passes a seguir per sotmetre a una societat consisteix en eliminar els seus vincles d´unió, aquella imatge sobre la qual s´ha projectat el seu present.

La cultura, ben igual que els materials metàl·lics, és mal·leable. Tot i ser consistent, pot modificar la seva forma sense arribar a trencar-se. De fet, no tindria cap sentit que la cultura no fos capaç d´adaptar-se als canvis i nous reptes del futur. Així doncs, arribem a la conclusió de que la cultura està viva, sempre pendent de les transformacions que es van produint dia a dia, però assegurant mantenir intactes les seves propietats: subjecció i prosperitat.

Compartir el artículo

stats