Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Sensibilització

Feina a les escoles

El febrer de 2016 vàrem aprovar el projecte que té com a objectiu realitzar tallers educatius per combatre aquests estereotips als instituts de secundària de la nostra comunitat

Feina a les escoles

És difícil escriure sobre el 25 de novembre sense caure en frases fetes o llocs comuns que, de tan repetits, poden contribuir a confirmar la frase de Raimon Panikkar “La gran epidèmia moderna és la banalitat”. I banalitzar el patiment més estès i greu de les dones arreu del món, és immoral i imperdonable.

Voldria contribuir al coneixement i a la sensibilitat sobre aquesta qüestió explicant un projecte del Consell Social de la UIB, dut a terme juntament amb l’Oficina d’Igualtat d’Oportunitats de la mateixa universitat, perquè, malgrat que no està dirigit específicament a prevenir la violència, és evident que el prejudici i els estereotips també són violència.

Justament el diagnòstic previ a l’elaboració del Pla d'igualtat de la mateixa UIB posà de manifest que, malgrat que les dones en general obtenen taxes de rendiment més elevades que els homes en totes les disciplines i en tots els nivells de coneixement, encara hi ha departaments molt feminitzats i altres amb poca presència de dones.

El motiu, segons els estudis, és la pervivència d'una transmissió cultural dels estereotips i rols de gènere a través de l'anomenat currículum ocult, i que encara ara, malgrat els canvis socials en relació amb les dones, hi ha un component de gènere molt important en el moment de decidir les opcions professionals.

El febrer de 2016 vàrem aprovar el projecte que té com a objectiu realitzar tallers educatius per combatre aquests estereotips als instituts de secundària de la nostra comunitat i així, en un futur proper, augmentar el nombre de dones que estudiïn carreres científiques, i a la vegada incorporar més al·lots a les carreres feminitzades.

Aquest curs 2016-17 s’han visitat vint-i-dos centres educatius, s’han realitzat uns cent vuitanta tallers, amb un abast total de tres mil alumnes d’edats compreses entre 11 i 18 anys.

A Mallorca s’han cobert centres privats, públics i concertats, així com centres de formació professional. S’han visitat els municipis de Santanyí, Artà, Manacor, Andratx, Palma, Marratxí, Santa Maria, Inca, sa Pobla i Son Servera.

També s’ha fet un esforç per arribar a les altres illes. A través dels consells insulars de Menorca, Eivissa i Formentera, s’ha arribat a l’acord que els tallers formaran part dels seus programes d’oferta pública de tallers als centres educatius de l’illa de cara al proper curs acadèmic. Avui, quasi a principi de curs, ja hi ha hagut un augment notable de peticions per realitzar aquesta activitat en més centres.

Durant tots aquests mesos, el maltractament, la violència cap a les dones, ha sortit de manera contínua, tant en forma de llenguatge sexista com de relacions personals de submissió i menyspreu, de formes insanes d'abordar els conflictes...

Pens que aquesta bona acollida, a més de la qualitat de la persona responsable, Enrique Urbano Ángel, és deguda al fet que els tallers són necessaris, que han confirmat que el creixement quantitatiu dels drets no ha dut aparellat un creixement quantitatiu de la igualtat, i que la intervenció en l'àmbit educatiu és la més lenta, la menys espectacular, però l'única que, potser, podrà canviar les coses.

El llibre que recoman és més aviat tècnic. Es tracta de Los feminicidios íntimos en España: Ley y Jurisprudencia de Enrique Urbano Ángel de la Col.lecció Treballs Feministes de Palma.

ENRIQUE URBANO ÁNGEL

Los feminicidios íntimos en España:

Ley y Jurisprudencia

Treballs Feministes, 132 Pàgines, 12 €

Compartir el artículo

stats