Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Veus masculines de la Coral UIB i la Joven Orquesta Nacional de España, sota la direcció de Lutz Kolher el 4 d´abril de 2007 al ´Teatro Auditorio de Cuenca, 46 Semana de Música Religiosa de Cuenca´. Van interpretar Das liebesmahl der Apostel, de Richard Wagner, escena bíblica per a cor d´homes i orquestra.

Bayreuth, el Walhalla de Wagner

La Coral Universitat de les Illes Balears al festival Junger Künstler Bayreuth

La Sibil·la i obres de Joan M. Thomàs i Antoni Parera sonaran al costat de la tomba, sense nom, de Wagner

La Coral Universitat de les Illes Balears (CUIB), que enguany celebra els seus 40 anys d´existència i de trajectòria artística, ha estat convidada a actuar a una de les ciutats més emblemàtiques de la música, pel que que fa a la vinculació amb un dels grans compositors de la història universal: Richard Wagner, i que s´ha convertit en lloc de peregrinació dels afeccionats a l´òpera: Bayreuth.

Al llarg dels anys, la CUIB ha realitzat 55 gires artístiques per ciutats i teatres d´arreu d´Espanya (Barcelona, Madrid, València, Sevilla, Oviedo, Tenerife, Santander, Conca, Santiago de Compostel·la, Granada, A Coruña...), d´Europa (París, Roma, Berlín, Viena, Brussel·les, Ginebra, Budapest, Estocolm, Atenes, Praga...) i d´Amèrica (Washington, Nova York...). Seguint amb aquesta línia de projecció exterior de la nostra música, enguany actuarem al FESTIVAL JUNGER KÜNSTLER BAYREUTH (Festival de Joves Artistes de Bayreuth), el qual en 2017 arriba a la 67ena edició, sota el títol general de "Arrels cap al futur", amb la idea general de tornar a les arrels que condueixen cap al futur. Una comunicació musical transcultural com a eina per al desenvolupament personal i creixement cultural en l´era de la globalització. Les orquestres, cors i bandes que hi participen presentaran la seva tradició musical en concerts diferents al públic de la ciutat i altres artistes. En el nostre cas, presentarem un programa íntegrament dedicat a la música espanyola, passant per diferents obres des de l´edat mitjana a l´actualitat. És un festival que s´organitza en cooperació amb la Universitat d´Estiu de Bayreuth

La gira començarà el dia 4 d´agost i finalitzarà dia 9. Durant aquests dies tenim prevists les següents actuacions:

- Dissabte, dia 5, concert a la Stadtkirche Bayreuth "Heilige Dreifaltigkeit", que és l'edifici més antic de la ciutat de Bayreuth i que en l'actualitatestà vinculat amb la cultura musical religiosa i espiritual.

- Diumenge, dia 6, concert a la Klosterkirche Maria Immaculata Speinshart,abadia situada al sud-est de Bayreuth (a uns 30 kms.), que pertany a la Diòcesi de Regensburg, famosa per la seva església representativa de l'art barroc alemany.

- Dilluns, dia 7, està previst el primer assaig de l´"Scratch Konzert", dirigit a altres corals presents al Festival de Bayreuth, en el qual se m´ha demanat que presenti i assagi obres del Llibre Vermell de Monserrat. Serà com una trobada de corals amb intercanvi musical de peces diverses.

- Dimarts, dia 8, actuació de cloenda d´aquest concert participatiu de les diferents corals al Große Bayreuther Abend des Festival Junger Künstler Bayreuth. Acte al qual hi assistiran diverses autoritats polítiques del país i de la ciutat.

Aquesta pròxima gira a Alemanya, país on ja havíem actuat anteriorment, representa per a la CUIB una nova fita musical i geogràfica o urbana, rere les passes dels grans compositors: la ciutat de Bayreuth no seria el mateix sense la figura de Richard Wagner, igual que les ciutats de Leipzig, Weimar o Dresden sense el nom de Johann Sebastian Bach. Una de les gires més emotives i d´especial record per a la CUIB, i per a mi personalment, fou la que realitzàrem l´any 2005 a les ciutats bachianes anteriorment esmentades: mai no oblidarem l´emoció del concert a la ThomasKirche, on cantàrem als peus de la tomba del gran BACH.

Com és habitual a les nostres gires, a més d´obres d´autors universals, un important eix del repertori és dedicat a la música hispànica, tant antiga com contemporània. El programa que pensam oferir a la gira del proper mes d´agost està dedicat exclusivament, com ja hem dit, a la música espanyola: des de la música medieval fins a la música del S. XXI.

Vull destacar l´atenció especial a obres del nostre patrimoni musical. Interpretarem dues de les versions del Cant de la Sibil·la: la coneguda versió de Manacor o de la Seu i l´especial de Campos; a més, cantarem obres de dos grans compositors de la nostra terra: Joan Maria Thomàs i Antoni Parera Fons.

El concert es completa amb una selecció d´obres corals representatives de la història de la música ibèrica, des de Tomás Luis de Victoria fins a compositors de Castella (Alejandro Yagüe), País Basc (Javi Busto, Josu Elberdin €) o Catalunya (Pau Casals, Federic Mompou, Josep Vila €).

Aquest nou viatge musical de la CUIB també té una significació especial, pel que fa al nom de Richard Wagner. L´any 2007, la CUIB fou convidada a actuar a la "46 Semana de Música Religiosa de Cuenca", juntament amb la Joven Orquesta Nacional de España, interpretant, entre d´altres una obra infreqüent de Wagner: Das Liebesmahl der Apostel, per a tres cors de veus masculines i orquestra. Realment fou un repte per a les veus greus de la Coral (reforçada en aquesta ocasió per veus procedents de Galícia, País Basc i València), sobretot perquè sembla que fou la primera vegada que un cor espanyol interpretava tan difícil i curiosa composició, amb la particularitat que els primers gairebé vint minuts de l´obra és a capella. En aquesta ocasió, ens agradaria poder fer també el nostre petit homenatge a Wagner interpretant un breu fragment de l´inici de Das Liebesmahl der Apostel, fora del programa que oferirem, veurem si serà possible en cap moment de la nostra estada a la ciutat fer-ho amb emoció, igual que férem a Leipzig a la tom de Bach.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.