Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Pòquer

Nins i joves

Pòquer

Quatre àlbums diversos i interessants

El primer: Eeecs! Mocs, cagarrines i altres coses fines, d´Emma Dodson (text) i Sarah Horne (il·lustracions), un llibre de coneixement. S´hi parla de mocs, vòmits, pets, salives, glàndules de la suor, crostes de ferides, de pipí, i se´n parla des d´una voluntat divulgadora, científica. S´informa de la utilitat del moc als forats del nàs, dels vòmits regulars del caixalot, d´un petòman català de fama a París al segle XIX, de quina espècie animal és la que més metà llença a l´atmosfera via ventositats (els tèrmits!), de certes ratapinyades que inoculen saliva que impedeix la coagulació de la sang... Informació, doncs, sobre tot allò que el nostre cos expulsa, presentada amb frases breus i amb exemples contundents, i amb l´acompanyament d´uns dibuixos caricaturescos i molt colorits, atractius i abundants, i també amb sorpreses en finestretes que cal manipular.

El señor Flux, de Kyo Maclear (text) i Matte Stephens (il·lustració) és, en canvi, un relat de com dos personatges amb caràcters oposats (Martin tem el canvi mentre que el senyor Flux el cerca sempre), es complementen i s´influeixen mutuament. En el conte es mostra com és necessari obrir bé els ulls i acceptar les novetats, ja que són elles les que ens fan créixer i les que eixamplen la nostra experiència. És un text didacticista, sí, però, amb prou matisos perquè no ens esmussi. La narració és senzilla i entenedora, i les il·lustracions, planes, tènues, suggerents, amb les imatges un poc surrealistes ben emmarcades en fons suaus, oberts.

Més vitenc és el dibuix de Cara de pardal, de Rocio Bonilla, capaç d´extreure un bon relat des d´una personal interpretació d´una frase feta. La senyora Fenollosa entima al protagonista en un cert moment: "Ai..., quina cara de pardal que tens". I d´aquí brolla la intensa activitat i inquietud de Berenguer, el nin que dubta, però, que indaga. Els traços d´aparença irregular, tremoladís, el realisme simpàtic dels entorns, l´aquarel·la lleugera i expressiva, traces de col·lage, defineixen els protagonistes esmentats, i també el canet Hulk, boterell, o el periquet curiós. Text i dibuixos plens d´acció i de bon humor.

I per acabar, El viaje de los pingüinos, de Satoe Tone, un insòlit viatge de 84 pingüins als quatre cantons del món -nord, sud, oest, est- fins a assolir la meta en la Lluna i amb una sola conclusió tan possible com necessària: el canvi climàtic és una amenaça real per al planeta on la Humanitat viu, i cal que ens posem tots (els primers 84 signants del Protocol de Kioto, i tots els altres païssos) a treballar per restaurar equilibris ecològics malmenats. Una bona proposta presentada en un àlbum apaïssat, amb bells panorames de colors potents a doble plana, alguns de bells paisatges i altres de llocs tenebrosos, que permeten contrastar el que hi ha amb el que s´anhela i es troba amb esforç. Una curiositat: el color rosat, vermellós, d´aquests elegants i activíssims pingüins viatgers.

EMMA DODSON

Eeecs!

Il·lustracions de Sarah Horne

Traducció de Lluïsa Moreno Llort

CRUÏLLA, 16 PÀGINES, 15 €

ROCIO BONILLA

Cara de pardal

ANIMALLIBRES,

32 PÀGINES, 16 €

KYO MCLEAR

El señor Flux

Il·lustracions de Matte Stephens

SM, 40 PÀGINES, 15 €

SATOE TONE

El viaje de los pingüinos

Traducció de César

Martínez González

SM, 32 PÀGINES, 13 €

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.