Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Narrativa

Carrers amb ombres

"L´aire de la tarda és diàfan, fred. A fora, ha afluixat la ventada que escometia els carrers però, tot i així, Portbou a l´hivern continua espectral, inhòspit"

Carrers amb ombres

Així comença Nocturn de Portbou, de Jaume Benavente. En qualque altra pàgina, Daniel Gispert, el protagonista, diu que Barcelona és tenebrosa. Budapest, "la ciutat de la melangia". Jaume Benavente proposa una novel·la amb ombres. Com les que es reflecteixen en un bassiot d´un carrer solitari. Hi apareixen i descompareixen personatges turmentats. Per exemple, János Kodály, sobrevivent de l´extermini dels jueus centreeuropeus, un home bo que escriu contes i juga amb els seus fills Ferenc i Alma. Però, és alhora un home extraviat. Sentencia, Daniel: "Qualsevol persona pot extraviar-se en un univers pantanós".

En tot el llibre hi ha clarobscurs, ofecs anímics, solituds. Daniel és asmàtic, insegur; viu sol. Treballa en oficis sense benefici. Juga als escacs, pinta. Coneix gent -poca-, va i ve. Els anys salten. Llegim noms de llocs i recordam esdeveniments: Barcelona, Budapest, Dubrovnic, l´illa atlàntica d´El Hierro, cau el Mur, esclata la guerra a Iugoslàvia... Portbou, lloc fronterer en declivi, ha esdevingut un lloc sinistre, una ciutat fantasma i silenciosa, d´absències. "Les històries de la gent", explica Daniel, "estan plenes de silencis, o si es vol de distàncies, de desconnexions". Potser és Marcel Bosom, el metge, la persona que lliga els diferents espectres que actuen en la novel·la. Jaume Benavente els escriu. "Els difunts són entre nosaltres" fa dir a Daniel, i: "He vist els meus fantasmes, jo mateix ho sóc". Parlen, Daniel i Marcel, de Sofia Duran, la dona que té una mitja girada i una vida errant i també extraviada.

Nocturn de Portbou és una novel·la europea. Els personatges inicien o acaben el seu itinerari en diferents llocs del continent: una illa canària, una muntanya romanesa, les platges de Portbou. Mihály Szálasi viu amb obsessió les impressions del Nègueb. Paul Lenz ha nascut a Kaliningrad. Sofia Duran és de Barcelona.

Jaume Benavente fa una literatura culta, rara, inquietant. Nomena referents que estimulen la nostra capacitat evocadora o palesen la nostra ignorància. Cada referent és significatiu en el nocturn: Yo anduve con un zombie, Alexander Korda, Stromboli, Hopper, John Coltrane, etc. "Per a mi", fa dir a Daniel Gispert, "els noms sempre han estat importants, simbòlics". Una molt bona novel·la, reescrita i reeditada fa poc com a novetat -i sens dubte ho és- per la nova editorial La Temerària. Un encert.

JAUME BENAVENTE

Nocturn de Portbou

LA TEMERÀRIA, 294 PÀGINES, 19,50 €

Nocturno de Portbou

LA VORÁGINE, 228 PÀGINES, 16,50 €

Compartir el artículo

stats