Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Bunyols | B. RAMON

Cuina amb memòria | Bunyols

Els bunyols es comencen a preparar pocs dies abans de la festa de santa Úrsula i les 11.000 verges. Potser siguin l’únic de la festa que té sentit

La llegenda de santa Úrsula, que suposadament va morir màrtir vora 11.000 verges, no resulta fàcil de sostenir. Juntament amb la llegenda, a Mallorca hi ha una tradició que va mancabant i que tampoc té massa sentit a l’actualitat: els joves, a la revetlla canten serenates a les fadrines, que –en teoria– reserven la seva virginitat per al matrimoni i aquestes conviden a menjar pastes (preferentment bunyols) i alguna beguda espirituosa als cantaires. La virginitat femenina per arribar al matrimoni (la masculina havia resultat sempre innecessària) té pocs adeptes. Els bunyols, sí.

Ingredients

  • 500 g de moniato bullit (hi podem mesclar patata),
  • 1 cullerada de saïm
  • 1 cullerada i mitja de sucre
  • 1 ou,
  • llevant premsat (com una ametlla)
  • 1 tassonet d’aigua tèbia i uns 300 grams de farina de força.
  • Oli abundant per fregir-los i sucre fi per empolsimar-los.

Preparació

  • Bullirem o torrarem el moniato. Si hi volem mesclar patata la bullirem. Tot plegat no ha de sobrepassar el mig quilo.
  • Pelarem els moniatos i en farem una pasta fina.
  • Dins un ribellet hi fondrem el llevat l’aigua tèbia. Una vegada estigui ben fus hi mesclarem el saïm, 1 ou sencer i el sucre. Ho integrarem bé.
  • Hi afegirem, abans que es refredi del tot, la pasta fina del moniato. Ho anirem integrant tot.
  • Poc a poc hi anirem agregant la farina de força, en la quantitat assenyalada o fins que trobem que és suficient. La pasta no pot resultar excessivament espessa, sinó que encara s’ha d’enganxar una mica pels dits. Continuarem treballant la pasta uns quants minuts i quan acabem de pastar-la taparem el ribellet amb un drap i la deixarem reposar fins que hagi tovat i augmentat considerablement el seu volum.
  • Després del tou, la tornarem a pastar dos minuts.
  • Ja podrem començar a fregir els bunyols dins oli ben calent i abundant, dins una paella fonda. -Agafarem la pasta amb la mà esquerra i l’estrenyerem i amb la mà dreta agafarem aquesta pasta ajuntant el dit gros i l’índex per produir el forat central del bunyol; amollarem la pasta dins la paella i els fregirem pels dos costats.
  • Els bunyols es fan durant totes les festes d’hivern, especialment per Tots Sants i sant Antoni.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.