Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costella de porc amb codonyat

Costella de porc amb codonyat

El codony, originari del Caucas i de l’Orient Mitjà, és una fruita més grossa que una pera o una poma i la codonya és més grossa i sucosa que el codony. Trobam referències d’aquesta fruita dins els primers llibres de cuina escrits en la nostra llengua. A l’antiguitat era apreciat per grecs i romans que la consagraren a Afrodita i a Venus. Encara que sol estar sembrat a la vorera dels camins i sovint en solitari, sempre s’ha apreciat d’aquesta fruita de color groc brillant, el seu sabor fi, una vegada elaborat, i la seva aroma, que serveix també per perfumar la roba de calaixos i armaris.

Ingredients

Costelles de porc, xulla de la panxa, una codonya, 40 g de xocolata sense sucre, ceba, alls, farina, salsa de tomàtiga, un tassonet de vi blanc, mig de negre, pastanagó, esclata-sangs, oli, aigua, sal i pebre bo.

Preparació

Salpebrarem les costelles; les passarem lleugerament per farina i les mig courem en una paella amb poc oli i les reservarem. Dins el mateix oli hi sofregirem el pastanagó sencer i pelat, la ceba i la xulla tallada fineta. Anirem girant. Quan la ceba sigui cuita hi afegirem el vi blanc i negre, que deixarem reduir a un terç. Afegirem dues cullerades de salsa de tomàtiga; si no és cuita, donarem unes quantes girades més. En temps d’esclata-sangs, com és l’actual, n’afegirem uns 200 grams. Si no n’és el temps, hi posarem xampinyons. Agregarem dos tassonets d’aigua i deixarem que doni un bull. Posarem la meitat d’aquesta salseta en una greixonera i per damunt hi col·locarem les costelles; hi escamparem l’altra meitat. Ficarem la greixonera al forn a foc fort. El plat hauria de quedar sucoset, però no brouós. Tot seguit pelarem la codonya i la tallarem en grells; els enfarinarem, fregirem i distribuirem dins la greixonera. Ja al final, quan tot està al seu punt de cuit, capolarem un poc de xocolata sense sucre i l’escamparem, per tota la greixonera. Pegarem unes sacsades perquè es fongui bé i es vagi mesclant amb la resta d’ingredients. La recepta me la donà mestre Tomeu Esteva.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.