Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Dionís a taula

Escursac 2019 Soca-rel Ecològic: Passió pagesa amarada en els ceps autòctons

Només intercanviant un parell de paraules amb Pep Rodríguez Ruiz, hom pot veure que és una persona amarada, de cap a peus, de tot el que envolta la vinya i la pagesia. Va començar a acumular aquesta saviesa l’any 1986, quan va deixar la vila natal del Capdellà per anar a viure a Binissalem on va començar a guanyar quatre doblers collint ametlla i garroves. Uns anys més tard va fer feina amb Antoni Marquès a la possessió de Bellveure. 

Amb ell, durant un lustre, va aprendre coneixements del camp. Marquès també el va conscienciar i alliçonar sobre la importància de consumir varietats locals i producte de temporada, unes directrius que ha volgut seguir. Rodríguez va iniciar relació amb la viticultura quan tenia 22 anys: amb uns amics va començar a gestionar una petita vinya a Consell, sa Tanca, fins que l’any 1997 va entrar a fer feina al celler José L. Ferrer, on encara hi treballa de bon grat. 

Escursac 2019 Soca-rel Ecològic

L’any 2008 va encetar una nova etapa en el seu projecte vitivinícola i va començar a fer vi per a autoconsum amb 600 ceps d’Escursac, Sabater, Fogoneu i Mantonegro, juntament amb Martí Verd. Després de 10 anys, el 2019 va treure oficialment el seu primer vi, que prové del raïm sembrat a les finques de sa Fillola, el Pla, el Rafalet, sa Cabana i Ca n’Eloi. “Estic molt agraït a tothom, perquè sempre que he hagut de mester ajuda per fer el meu microceller, l’he trobada”, explica. La bonhomia que ha trobat durant aquesta trajectòria, la transmet en el seu caràcter i es percep en els seus vins, com l’Escursac de l’anyada 2019, que elabora de la varietat homònima, fruit d’una verema primerenca. En selecciona els millors grans i en lleva la rapa. L’etiqueta, com la de la resta dels seus vins, és obra de la seva filla, Maria, i representa unes tisores de podar, tan fonamentals en aquest ofici. 

És un vi sense filtrar i sense llevats afegits, de fermentació espontània, i per a la qual submergeix el capell amb un sistema propi en dipòsits petits de 500 i 1.500 litres. Té una criança en acer inoxidable de 6 mesos i trenta dies més en botella. Hi destaquen aromes de fruita madura. És molt versàtil, amb un pas en molt agradable i un toc final dolcet. 

Compartir el artículo

stats