Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Els primers exemplars de Llampuga.

Cuina amb memòria

Llampuga al forn amb allioli

Amb les turmentes de final d'estiu i els seus llampecs, arriba la llampuga, un dels productes estrella de la tardor a Mallorca

No deixa de ser curiós que un peix blau, poc o gens preuat a cuines importants de la Mediterrània, pugui convertir-se en llegenda, com afirmen els experts Sebastià Vidal-Joan i Enric Massutí al seu llibre La llampuga: un mite de tardor (Documenta, 1997). Sense dubte, a Mallorca ho és, una llegenda, com ho és a l'illa de Malta. La setmana passada arribaren els primers exemplars a les llotges, a preus més baixos que en anys anteriors. Generalment s'associa la llampuga a productes del temps i més que amb cap altre, amb els pebres, fregits o torrats.

Ingredients:

Llampuga, patates, ceba, tomàtiga, julivert, llimona, oli, sal, pebre bo. Per a l'allioli: oli, alls, vermell d'ou i sal.

Preparació:

Netejarem la llampuga i n'eliminarem el cap, la moca, les aletes i les espines exteriors.

Farem un adob amb oli, llimona abundant, sal i pebre bo. Hi mantindrem a dins la llampuga al manco una hora. Girarem el peix perquè l'adob arribi per igual a totes les parts.

Dins una paella amb oli abundant fregirem patates tallades en rodanxes més aviat gruixades i només les mig courem.

Escamparem les patates al fons d'una rostidora o palangana de forn.

A damunt hi col·locarem la llampuga sencera o bé en tallades de ració. Per sobre, hi abocarem tot l'adob i introduirem el peix en el forn, a mitja intensitat.

Quan veurem que la llampuga ja és mig cuita, li afegirem un sofregit fer amb ceba abundant, tomàtiga tallada no gaire fina i julivert, amb la sal corresponent.

N'eliminarem l'excés d'oli abans d'abocar-lo per damunt el peix.

Tornarem a introduir la llampuga en el forn fins que ens agradi el punt de cocció.

Quan sigui cuita, traurem la rostidora del forn, retirarem la verdura de damunt el peix i la posarem al seu costat i per damunt hi posarem l'allioli fet a l'estil tradicional.

A dins cada plat hi ha d'haver una part de patates, llampuga, salsa de ceba i tomàtiga i allioli.

La recepta prové de la cuina d'una família felanitxera benestant de la primeria del segle vint.

Temps enrere, la gent solia aprofitar el cap, les aletes, les espines i una part de la coa per fer uns fideus amb llampuga ben gustosos. Avui, els fideus no es fan amb roïssos.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.