Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Calamars de potera.

Cuina amb memòria

Calamars farcits

El calamar és un dels mol·luscs més preuats i, més encara, si és de potera, capturat artesanalment de prima o d'alba

Aquest és un bon temps per a la pesca del calamar. La gent -i el mercat- fa una diferència molt gran entre els calamars d'arrossegament o els de potera, pescats amb hams i que no han estat remolcats pel fang o l'arena. La seva carn és fina i saborosa i per això se'l considera un dels reis de la cuina. Es prepara torrat, amb salsa, amb ceba, amb tinta, amb tomàtiga de ramellet, a la romana... o també farcit. La recepta d'avui aporta una fórmula força diferent a les del farcit de carn, de peix o de marisc, que són les més habituals.

Ingredients:

Calamars, una poma madura, ceba i cebetes petites, tomàtiga, patató, ametlles torrades o farina, un tassonet de xerès, coca bamba, galetes maria, ous crus, ous bullits, oli, aigua, nou moscada, canyella, sal i pebre bo.

Preparació:

Netejarem els calamars (de ració); els separarem el cap i els braços, i els trossejarem ben fins. Posarem els calamars dins una greixonera de test, a foc molt suau, sense afegir-hi ni aigua ni oli, amb la greixonera tapada, i deixarem que amollin el seu propi suc i tornin tendres.

Dins un plat fondo farem una massa amb poma madura pelada i trossejada, coques bambes i galetes maria esmicolades, ous crus i ous bullits tallats ben finets.

Hi afegirem les cametes dels calamars trossejades i assaonarem la massa amb nou moscada, canyella, sal i pebre bo.

Omplirem els calamars amb aquest farcit i els clourem amb un escuradents,

Els fregirem dins una paella amb oli fins a coure'ls i daurar-los.

Una vegada els hem retirat de la paella, els posarem dins una casserola amb aigua tap no tap, amb uns bocinets de ceba i de tomàtiga, a més de sal.

Després de bullir una estona, traurem els calamars i aprofitarem el brou i les verdures que hi han quedat i ho capolarem amb el passapuré per tal d'obtenir una salseta fina.

Per espessir-la, a part dins una paella, torrarem farina o ametlla capolada i hi mesclarem un tassonet de xerès (conyac o vi).

Dins el mateix oli on s'han fregit els calamars (si fes falta, el colaríem) hi daurarem cantonets de patata o patató (una mica fregits prèviament) i cebetes petites. Es convertiran en la guarnició del plat.

Afegirem la salsa calenta als calamars i servirem.

Aquesta recepta ens la varen facilitar -fa anys- les Carmelites Descalces de Palma. Gràcies.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.