Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Activitats

L'activitat física i els joves

L´activitat física regular és altament beneficiosa per a la salut física i mental i la integració social dels joves

L´esport té múltiples beneficis per als joves.

L´activitat física regular és altament beneficiosa per a la salut física i mental i la integració social. Ajuda els nins i joves a formar i mantenir en bona salut els ossos, els musclos i les articulacions, a controlar el pes corporal, a reduir les grasses i al bon funcionament del cor i dels pulmons. Contribueix al desenvolupament del moviment i a prevenir i a controlar els sentiments d´ansietat i depressió.

Els jocs, els esports i altres activitats físiques ofereixen als joves la possibilitat d´expressar-se, d´adquirir confiança en si mateixos i a desplegar sentiments d´èxit, de constància i de sacrifici. També, afavoreixen les relacions i la integració socials. Per cert, dins els criteris de selecció laboral es valora el ser esportista, entrenador, monitor esportiu... ja que seran treballadors que saben de superació, compliment de les obligacions, feina en equip...

Aquests efectes positius serveixen, per altra banda, per contrarestar els riscos i els danys causats pel mode de vida exigent, competitiu, estressant i sedentari tan habitual en els joves d´avui.

No al sedentarisme

La decadència en l´activitat física és causada, en gran part, per l´adopció in crescendo de modes de vida sedentaris. Per exemple, cada vegada són menys els nins que va a l´escola a peu o en bicicleta. Es dedica massa temps a mirar la televisió; entretenir-se amb jocs informàtics, ordinadors, tablets, mòbils... No seria millor invertir aquestes hores en cuidar del seu cos?

Referint-nos a la televisió, uns estudis recents han demostrat que els alumnes que hi passen moltes hores davant, assoleixen pitjors notes. Per altra part, podem afegir que el fet d'estar davant la tele molt de temps fa que el nin o nina no sigui tan actiu posat que "els dibuixos animats, per exemple, els ho donen tot fet, basta seure i mirar, no impliquen esforç o molt poc". Indubtablement, aquesta actitud de "només rebre i no actuar" repercuteix en la formació de la persona. El psicòleg suïss Jean Piaget (1896-1980) afirmà que l'activitat és la base de l'aprenentatge.

Els modes de vida sedentaris augmenten totes les causes de mortalitat, dupliquen el risc de malalties cardiovasculars, diabetis, obesitat, hipertensió, osteoporosi, depressió i ansietat.

Molts factores impedeixen als joves la pràctica regular de l´activitat física: la manca de temps, la motivació, un suport i una orientació insuficients per part dels adults, els sentiments de vergonya o incompetència, la manca d´instal·lacions i locals segurs per a l´activitat física i la ignorància del seus avantatges.

La societat ha d'oferir possibilitats per donar als joves, temps, instal·lacions i orientació per a la seva activitat física. És la seva funció i responsabilitat impulsar tots els aspectes del creixement i del desenvolupament dels nins i joves.

No al tabac

La participació en activitats físiques i esports -adequadament orientades- pot fomentar l´adopció d´altres comportaments saludables i exclouen el consum de tabac, alcohol, dogues i comportament violents. Per altra part, cal seguir una dieta sana, un descans adequat i uns estils de vida més segurs.

Sí als hàbits d'activitat física

Els hàbits d´activitat física adquirits durant la infantesa i l´adolescència tenen més probabilitats de mantenir-se al llarg de tota la vida i proporcionen la base d´una vida sana i saludable. En canvi, els modes de vida poc sans -com per exemple, l´estil de vida sedentària, el règim alimentari mal equilibrat i l´abús de determinades substàncies- adoptats durant les primeres etapes de la vida tendeixen a perviure durant la vida adulta.

Els nivells d´activitat física no són els desitjats entre els joves dels països de tot el món, especialment, en zones urbanes i pobres. Es calcula que menys d´un terç dels joves són suficientment actius perquè la seva salut i benestar present i futur en treguin benefici. No tots els països ofereixen un mínim d'hores setmanals d´educació física, tant a les escoles primàries com a les secundàries.

Sí a la participació

L´àmplia participació en jocs, esports i altres activitats físiques, tant a l´escola com durant el temps lliure, és essencial per al desenvolupament sa de tots els joves. Per garantir que els nins i els joves es moguin adequadament i per a la seva salut, cal que disposin de llocs segurs, d´oportunitat i temps, així com el bon exemple de les persones que amb ells conviuen.

La manca d´activitat física és una de les principals causes bàsiques de mort, enfermetat o incapacitat. Estudis de l´Organització Mundial de la Salut (OMS) indiquen que la inactivitat física o sedentarisme és una de les deu primeres causes mundials de defunció. Un nombre considerable de morts anuals s´atribueixen a aquest factor. Un elevat percentatge d'adults de tot el món no realitza una suficient activitat física que afavoreixi la seva salut.

Qualsevol activitat física que practiqui la persona, l´ajudarà a sentir-se millor. La quantitat mínima necessària és de trenta minuts diaris. Es pot dur a terme en baixar de l´autobús dues parades abans, caminar, anar en bicicleta, ballar, pujar i baixar les escales del pis a peu, practicar esport col·lectiu o individual...

Com més temps el cos es mogui, més es beneficia la salut. L´important a totes les edats és moure´s.

Compartir el artículo

stats