Avui és santa Maria Magdalena

Hi ha tres personatges bíblics que alguns identifiquen en una sola persona: Maria Magdalena, Maria la germana de Llàtzer i Marta, i la pecadora que unta els peus de Jesús amb un ungüent balsàmic i perfumat i els hi eixuga amb els seus cabells. A la litúrgia prèvia al Concili s´anomenava "santa Maria Magdalena, penitent", i hi havia referències al seu pecat perdonat per Jesús i a la seva condició de germana de Llàtzer (Lc 7, 36-50). Fou triada com a patrona dels apotecaris –que feien ungüents-, els perfumistes, els herbolaris i els barbers i perruqueres.

Els calbs la invocaven perquè els fes créixer el cabell o els conservàs el poc que els quedava. L´aspecte llicenciós de la seva vida també va donar lloc a una sèrie de creences, al voltant de la seducció; per això les professionals de l´amor solien posar-se sota la seva protecció, i també era invocada perquè regulàs la menstruació.

La seva imatge es venera al puig d´Inca, i una vella llegenda explica que, en partir les monges del monestir del Puig cap al convent de la vila, la santa, que no podia suportar-ne la soledat, partí rere les monges a peu, perquè s´enyorava.

Sant Jaume (25)

És festa a Alcúdia, Algaida i Randa, Banyalbufar, Binissalem, Calvià i es Capdellà, Santanyí i Cala Figuera, Portocolom. Sant Jaume és un dels dotze Apòstols de Jesús, anomenat el Major, per distingir-lo de l´altre apòstol, Jaume el Menor. Ell i el seu germà Joan foren cridats per Jesús mentre arreglaven les xarxes de pescar.

Segons una antiga tradició va anar a la Península a predicar. Primer va anar a Galícia on va establir una comunitat cristiana, i després a la ciutat romana de Cèsar Augusta, l´actual Saragossa. La "Llegenda Àuria" explica que no el varen acceptar i només set persones es van convertir al Cristianisme –coneguts com els "set convertits de Saragossa"-. La Mare de Déu es va aparèixer a l´apòstol, un fet que és conegut com la Verge del Pilar.

En els Fets dels Apòstols se´ns diu que fou el primer apòstol martiritzat. La tradició diu que els deixebles de Jaume varen recollir els seu cos i el varen traslladar a Galícia, on les seves restes estan a la basílica edificada en el seu honor a Santiago de Compostel·la.

Sant Joaquim i santa Anna (26)

Avui és festa a Moscari. Santa Anna era la mare de Maria i, per tant, la padrina de Jesús. Segons la tradició, es va casar tres vegades i de cada matrimoni va tenir una filla. Per aquesta raó se l´havia considerada la protectora dels casats i el dia d´avui se celebraven molts casaments. La tenien per patrona les puntaires de la costa perquè, segons la tradició, va ser la primera que va fer puntes de coixí i la que en va ensenyar a la seva filla, la Mare de Déu.

Santa Catalina Tomàs (28)

La novena de santa Catalina Tomàs comença a Valldemossa dia 18 de juliol. I avui surt la cavalcada amb el carro de la Beata guarnit de flors. Posen domassos a les finestres i murtra als carrers. És la victòria de la humilitat enfront del menyspreu del dimoni; de la perseverança i la bondat enfront de la malícia; de les coses petites i senzilles enfront de posats majestuosos; en definitiva, la victòria del bé sobre el mal.

Santa Catalina Tomàs (28)

Aquest dia se celebra la molt recomenable Fira nocturna d´Ariany (28).