Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La prèvia

Tot preparant Nadal

Hodie Christus natus est (Avui Crist ha nascut) és una antífona del cant gregorià pròpia de la nit de Nadal i que ha estat emprada repetidament per compositors diversos a l'hora de compondre temes nadalencs. Benjamin Britten en el segle XX en seria l'exemple més proper, ja que utilitzà aquest cant en el seu opus 28, titulat A Cremony of Carols, que avui interpreta a Palma l'Acadèmia 1830, que dirigeix Fernando Marina. La cita és a la Sala Irineu Espectacles (20.30h). A Ceremony of Carols està format per onze petites joies musicals, inicialment escrites per a cor de veus blanques amb acompanyament d'arpa (o piano), tot i que posteriorment el mateix Britten les adaptà a la plantilla de cor complet. Els textos que emprà el compositor, a part dels de l'antífona gregoriana que obrin i tanquen l'obra, provenen d'una edició, en anglès antic, de The English Galaxy of Shorter Poems. Pel que fa a l'estil musical, Britten utilitza diverses formes com el cant a una sola veu, cànons, melodies all'antico? la qual cosa fa que A Ceremony of Carols esdevengui un tot molt complet i, com és d'esperar en Britten, ple d'interès. A més de la composició de l'autor anglès, que omplirà tota la segona part, el concert presenta partitures de Nadal de Gabrieli, Palestrina, Victoria, i els més moderns BernatVivancos, Eric Whitacre i Javier Busto.

Una hora abans d'aquesta proposta coral i dins el marc del seixantè aniversari de Juventuts Musicals de Palma, el Monestir de Santa Clara (19.30h) serà la seu d'un recital de violoncel. Serà el qui oferirà Oriol Palou, professor del Conservatori, amb dues de les sis Suites de Bach, en concret la Primera i la Quarta.

Si hi ha una oració que han musicat quasi bé tots els compositors és l'Ave Maria. Victoria, Gounod, Schubert... Avui vespre i a la sala del Mar Vermell del Convent de les Caputxines de Palma (20h), tot just després de la primera visita a l'exposició dels Betlems (que enguany restringeix l'horari d'obertura per manca de pressupost), Joan Roig (piano) i M. Paz Juan (soprano) oferiran un recital en el qual s'interpretaran diverses Ave Maria, algunes prou conegudes i d'altres menys populars. Els temes cantats alternaran amb algunes aportacions instrumentals en un piano històric, ara restaurat, entre les quals destaca la visió del Nadal segons Franz Liszt.

Compartir el artículo

stats