Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Experimenta 2020

Divulgació científica des de l'institut

Més de 300 alumnes de l'IES Manacor es converteixen en professors per a més de dos mil visitants de la fira Experimenta

La fira Experimenta es va fer durant tres dies a l'IES Manacor. IES MANACOR

Durant tres dies l'IES Manacor es va convertir, per catorzè any consecutiu, en un centre d'experimentació científica molt especial.

Des del dia 25 fins el 27 de febrer, els alumnes d'ESO i de batxillerat es varen convertir en professors, per tal d'explicar i dur a terme una sèrie d'experiments científics que prèviament havien treballat als laboratoris i tallers de les assignatures de Física i Química, Biologia i Geologia, Tecnologia i Matemàtiques. Sota la supervisió dels docents, es realitzaren un seguit de pràctiques de laboratori interessants, curioses i sorprenents, que ajudaren els escolars a comprendre millor la realitat que ens envolta.

Aquesta fira de la ciència que l'IES Manacor duu endavant any darrera any és pionera a la comarca, la més visitada i la que té més participació: enguany ha arribat a més de dues mil persones. Pràcticament tots els alumnes del centre, l'alumnat de diferents escoles de primària i de secundària de Manacor, Son Macià, Vilafranca, Montuïri i Sant Llorenç i els familiars i amics dels alumnes i el públic en general, varen tenir l'oportunitat de gaudir-ne.

Les propostes varen ser molt variades. Des del departament de Física i Química es va poder observar com l'aigua es converteix en vi, posteriorment en aigua amb gas, desprès en llet i per concloure en suc de taronja; experiments d'òptica com la moneda que desapareix i aplicacions de la bobina Tesla; el comportament de l'arena com un fluid; propietats de l'acetona; reaccions d'oxidació-reducció; fluids camaleònics com són la reacció de Briggs-Rauscher i el rellotge de iode; els efectes dominó i papallona i experiments de ressonància.

En el departament de Biologia i Geologia enguany el fil conductor ha estat el sòl. Concretament s'ha observat la fauna d'invertebrats "invisibles" que es troba a la terra de mata (àcars i cucs de terra), els rèptils que habiten llocs exòtics, els canvis del sòl al llarg de la història de la nostra civilització, l'ús de l'argila per tal de fabricar pasta de dents ecològica i, per últim, també s'ha après a esbrinar quina capacitat respiratòria tenim.

Els professors del departament d'orientació prepararen diversos projectes relacionats amb màquines compostes: cinta industrial d'aturada automàtica, màquina seqüencial, elevador de pistons, màquina cíclica amb quatre moviments. També des del mateix departament es treballà el principi d'acció-reacció, proposant una carrera de globus.

El departament de matemàtiques treballà l'elaboració d'estratègies per sortir d'un laberint en paper, tridimensionals, per ordinador i a escala humana.

Compartir el artículo

stats