Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Igualtat

Detectar i eliminar el material escolar sexista

Un terç dels centres educatius de les Illes Balears varen trobar signes de masclisme en els materials educatius utilitzats

Exposició 'No i punt' contra la violència masclista al col·legi CIDE

Un total de 105 centres educatius de les Illes Balears, un terç del total, varen detectar i eliminar durant el curs 2018-2019 signes de masclisme en el material escolar que utilitzaven, segons informà la directora de l'Institut per a la Convivència i Èxit Escolar, Marta Escoda.

Pel que fa a el contingut del material i els estereotips que s'hi poden veure reflectits, Escoda afirmà que "no només cal mirar que la proporció de referents -homes i dones- sigui igual, cal tenir en compte com es construeix el gènere "a través d'aquest material. "S'ha d'analitzar el que mostram als alumnes perquè no hi hagi actituds sexistes", argumentà.

Escoda defensà que la dona no sempre ha de ser el referent que "té cura dels infants i la que realitza tasques domèstiques", ni l'home "el fort i el que fa esport". En aquest sentit, explicà que a l'escola "no es poden tenir imatges d'una cuina en què només hi hagi dones, ni un camp de futbol només amb homes", de manera que els professors i responsables educatius han de tenir en compte aquest material i eliminar-lo.

Per altra banda, un total de 104 centres educatius s'han adherit a al programa 'Accions de sensibilització per a la promoció de la igualtat la prevenció de la no violència masclista' de cara a l'25N, dia per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones.

Les accions es duran a terme durant aproximadament dos mesos encaminades, a més de prevenir i sensibilitzar l'alumnat, a la "resolució pacífica de conflictes i a visibilitzar la violència contra el col·lectiu LGTBI", explicà Marta Escoda.

Cal recordar que des del curs 2017-2018 al CIFP Son Llebre imparteix el cicle formatiu de grau superior de Promoció de la Igualtat de Gènere, que permet programar, desenvolupar i avaluar intervencions relacionades amb la promoció de la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes.

Des Conselleria posen èmfasi en el fet que el curs 2019-20 té com un dels objectius la posada en marxa de el Pla de Coeducació. Actualment, 183 centres ja tenen un agent de coeducació.

Exposició 'No i punt'

Fins al proper divendres es pot visitar al hall del col·legi CIDE de Palma l'exposició ?NO I PUNT contra la violència masclista. Es tracta d'una mostra itinerant realitzada per l'àrea d'igualtat, joventut i drets cívics de l'Ajuntament de Palma. Tant els treballadors, com els alumnes i les seves famílies hi trobaran frases que els faran reflexionar sobre les agressions verbals i no verbals a les dones. Volen ser un testimoni de situacions quotidianes. Són relats narrats en primera persona, mostres de rebuig, expressions de ràbia i de por, denúncies de les violències sexuals patides a un concert, a un autobús, al carrer... simplement pel fet de ser dona. També s'aprofita el pas de l'exposició pel centre per treballar entre els alumnes la violència sexual entre els joves.

Compartir el artículo

stats