Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Connaissons-nous et notre potentiel touristique

Alumnes polonesos i espanyols amb un grup de música tradicional polonesa. IES SON RULLAN

L’IES Son Rullan de Palma és un institut amb una llarga trajectòria en l’ensenyament de la llengua i la cultura franceses. Des que començaren el seu Itinerari francès (que suposà una major presència de la llengua francesa en hores lectives), el centre ha realitzat, des del curs 2011-2012, un total de 8 intercanvis o estades en diferents indrets de França: Versailles, Perpignan, Carcassonne, Montpellier, París i Le Thillot. Enguany ha ampliat horitzons dins el marc europeu d’Erasmus dirigint la mirada cap a un país poc conegut per als mallorquins, Polònia.

Connaissons-nous et notre potentiel touristique és el nom d’aquest nou projecte Erasmus+ finançat per la Unió Europea que es vertebra en dos eixos: la figura del músic polonès Frédéric Chopin (que residí uns mesos a Mallorca durant l’hivern de 1838) i l’interès dels dos països pel turisme sostenible.

El projecte, que es durà a terme en dos anys, permetrà al centre de Palma obrir-se a l’exterior i fomentar entre els alumnes que hi participen la consciència d’identitat europea. A més, l’estada en família i el treball en equip desenvoluparan el respecte, la tolerància i la solidaritat entre els pobles, qualitats necessàries tant per a la construcció d’Europa com per a la introducció posterior d’aquests estudiants en el mercat laboral. La llengua de comunicació entre els dos països és el francès.

El projecte preveu dues mobilitats per any: les dels alumnes de Son Rullan a Lublin i les dels estudiants del centre polonès Vetter a Palma. L’intercanvi va començar el passat de febrer amb l’estada de 15 alumnes de 4t d’ESO a Lublin. Els mallorquins ja compten els dies per rebre el polonesos a Palma del 12 al 19 de maig.

Immersió en la cultura polonesa

La setmana començà amb una activitat per donar a conèixer la figura del músic polonès Frédéric Chopin, nexe d’unió entre els dos països i molt lligat a la cultura francesa. Cal ressaltar la visita al camp de concentració i d’extermini de Majdanek, colpidora per als alumnes de Son Rullan, els quals tengueren l’ocasió de reflexionar in situ, en un dia especialment gris i fred, sobre un dels passatges més vergonyosos de la història recent.

Una passejada pel casc antic de la ciutat els conduí fins al castell de Lublin. A mitjan setmana, l’Ecomuseu de Lublin els transportà al món rural del segle passat. L’intercanvi finalitzà amb una excursió a la ciutat de Zamosc, Patrimoni de la Humanitat, i al poblet de Susiec, on gaudiren d’una passejada en carro per la neu, d’un taller de cuina polonesa i, fins i tot, d’un recital de música tradicional. Una setmana, en definitiva, ben dinàmica i completa.

Amb el material recopilat durant aquests dies, els alumnes de les dues nacionalitats han començat a treballar en una agència de viatges virtual on es promourà el turisme sostenible de Mallorca i de Lublin en forma de miniguies turístiques.

Una experiència inoblidable

Cata Rebassa, Cruz Monserrat, Elena Silva i Montse Bió, les professores responsables del projecte, destaquen la implicació tant dels alumnes polonesos com dels alumnes de Son Rullan, així com l’hospitalitat de les famílies poloneses.

Per a una major informació es pot accedir al web de l’Itinerari francès, https://sites.google.com/ ies.sonrullan.com/itinerarifrances i del projecte Erasmus+, https://sites.google.com/ies.sonrullan.com/erasmusconnaissonsnous.

Compartir el artículo

stats