Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Bullying

Detectats 130 casos d'assetjament escolar als centres de les Illes

La memòria de l'Institut per a la Convivència i l'Èxit Escolar recull que els casos confirmats de 'bullying' varen suposar el 28% del total d'episodis investigats

L'assetjament escolar continua sent un problema de primer ordre.

El curs passat es varen detectar en els centres educatius de les Balears un total de123 casos d'assetjament entre alumnes, dels quals 61 varen acabar en denúncia policial, segons les dades de la memòria de l'Institut per a la Convivència i l'Èxit Escolar (Convivèxit).

Els casos confirmats de bullying varen suposar el 28% del total de 436 episodis investigats com a potencial assetjament en l'àmbit escolar i, del conjunt, 65 varen ser identificats inicialment com a possibles "ciberassetjaments".

La directora de Convivèxit, Marta Escoda, va destacar que la lleugera reducció (-3%) dels casos confirmats de bullying reflecteix una tendència a la reducció general de la conflictivitat com a producte de les mesures preventives implantades a les escoles en els últims anys.

"La convivència a les escoles millora", afirmà el conseller d'Educació, Martí March, qui també posà l'accent en altres iniciatives de millora de la relacions en les comunitats educatives, com els programes d'educació per a la igualtat.

Pel que fa al creixement dels casos de ciberassetjament, el conseller afirmà que és un problema lligat a l'ús cada vegada més estès i més precoç de telèfons mòbils i altres dispositius interconnectats per part dels alumnes, un assumpte que depassa l'àmbit escolar i recau en la responsabilitat de les famílies.

March digué també un altre problema lligat a l'ús sense control de les noves tecnologies per part de menors, com és l'accés a la pornografia, i defensà la importància que en els centres abordin l'educació sexual tot i l'oposició de grups conservadors.

La memòria presentada per March, Escoda i el director general d'Innovació i Comunitat Educativa, Jaume Ribas, recull que en el curs 2017-2018 es varen aplicar 1.711 programes de convivència, gairebé un 12% més que en el curs precedent.

Es dugueren a terme un total de 278 programes de prevenció de l'assetjament escolar, 231 de cooperació, 189 de promoció de la igualtat de gènere, 170 de prevenció de les addiccions, 132 d'interculturalitat, 111 de prevenció de l'abús sexual i 108 sobre respecte a la diversitat sexual.

A més, es varen impartir, principalment als equips lectius, però també a alumnat i famílies, 242 accions formatives sobre convivència i inclusió.

Un total de 161 centres, ressalta el Convivéxit, tenien el curs passat la coeducació entre els seus objectius curriculars, 137 disposaven de material didàctic específic i 62 van deixar d'emprar alguns llibres perquè no respectaven la igualtat de gènere. 132 col·legis i instituts es van sumar el passat 8 de març a la celebració del Dia de la Dona.

De les 351 peticions d'assessorament que va rebre el curs 2017-2018, el 85% procedien de centres de Mallorca, el 8% de Menorca, el 6% d'Eivissa i l'1% de Formentera.

Un 30% d'aquestes sol·licituds d'assistència es varen plantejar per casos de possible assetjament escolar i el 25% sobre tècniques o programes de prevenció i intervenció.

Compartir el artículo

stats